Eerste inschrijving aan Kulak Kortrijk is een feit

Phebe Coussens en Ruth Coudijzer © AN
Redactie KW

Phebe Coussens (18) schreef zich vrijdag als allereerste in aan de Katholieke Universiteit Leuven, afdeling Kortrijk. Ze koos voor wiskunde en werd vergezeld van een trotse mama. “Eigenlijk lag mijn keuze al sinds het zesde leerjaar vast”, vertelt de tiener.

Kiezen wat je wil studeren is voor sommigen een hele opgave. Maar voor Phebe Coussens uit Waregem bleek een masteropleiding in de wiskunde haast vanzelfsprekend. “Ik volgde in het middelbaar al een richting met acht uur wiskunde en heb daar eigenlijk altijd een goed gevoel bij gehad. Ik kan het ook goed, of dat hoop ik toch”, lacht ze.

Alle opties overwogen

Nochtans zit die wiskundeknobbel niet per se in de familie. Mama Ruth Coudijzer (45) studeerde ook aan Kulak, maar koos indertijd voor Germaanse talen. “Niet dat Phebe slecht is in talen hoor”, vertelt ze. “Maar ze heeft dat nooit graag gedaan. Haar opa was boekhouder, dus wie weet heeft ze het van hem. Ik ben in elk geval heel blij met haar keuze. Al bij het begin van haar middelbare studies zei ze dat ze iets met wiskunde wilde doen. Ik dacht dat ze nog wel van gedachten zou veranderen, maar ze heeft alle andere opties overwogen en is toch bij wiskunde terecht gekomen. Ik ben heel trots op haar.”

Phebe zal de eerste drie jaar van haar studies afwerken in Kortrijk. Voor haar master moet ze naar Leuven. “Ik ga niet op kot omdat pendelen vanuit Waregem goed te doen is”, vertelt ze. “Ik koos ook voor Kulak omdat alles hier kleinschalig en persoonlijk verloopt. Later wil ik graag leerkracht wiskunde worden, of gaan werken in de privésector. Dat weet ik nog niet zeker. Ik keek er als sinds januari naar uit om mij te komen inschrijven. Vandaar dat we hier zo vroeg waren.”

Er waren lange rijen bij het inschrijven.
Er waren lange rijen bij het inschrijven.© AN

Levenslang leren

Het meisje ontving een welkomstpakket van Vicerector Piet Desmet met daarin onder andere een trui van Kulak. Desmet vangt al zijn derde jaar als rector aan. “Komend academiejaar bieden we een structureel vernieuwd en uitgebreid programma onderwijskunde en politieke wetenschappen aan”, vertelt hij trots. “Daarnaast zijn er ook de nieuwe schakelprogramma’s, zoals handelswetenschappen, én organiseren we voor het eerst de verkorte educatieve master in Kortrijk. We blijven ook inzetten op levenslang leren door enerzijds nieuwe opleidingen aan te bieden – zo is er een nieuw postgraduaat Smart Logistics – maar anderzijds ook wat succes heeft te consolideren – zo gaat opleiding vastgoedkunde zijn 25e jaar in. Onze studenten kunnen dit alles ook ten volle beleven in de gloednieuw gerenoveerde Stijn Streuvels aula”, besluit hij.

De inschrijvingen bij Kulak beginnen een stuk later dan bij de andere scholen in regio Kortrijk. “Wij hebben geen haast”, verklaart de rector. “Studenten die echt aan Kulak willen studeren komen sowieso wel. Last-minute studenten of zij die maar halfslachtig voor ons kiezen, daar zitten we sowieso niet op te wachten. We mikken hier niet op zoveel mogelijk studenten. Wel op gemotiveerde studenten waarvan we weten dat ze hier een geschikt diploma kunnen halen.”

De inschrijvingen aan Kulak lopen van 16 augustus tot en met 27 september, elke werkdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur. Op vrijdag 30 augustus en donderdag 12 september kunnen toekomstige studenten tot 19.00 uur op de campus terecht. De verantwoordelijken van de Dienst Studentenvoorzieningen geven graag antwoord op vragen over studietoelagen, huisvesting, studentenjobs, enzovoort. Daarnaast is er op 7 september ook een infobeurs tussen 10.00 uur en 15.00 uur op de campus.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier