Eerste Beiaardcantus in Brugge met… Kleinere pinten

Maxime De Huyvetter, Bram Vanaelst, Emmanuel Delay van vzw Sphere met schepen Franky Demon. © EV
Redactie KW

Op het binnenplein van het Belfort vindt woensdag de allereerste Brugse Beiaardcantus plaats. Het initiatief en de organisatie ligt bij de vzw Sphere. “Door de komst van de vele studentenverenigingen naar Brugge, gingen we op zoek naar een nieuw evenement”, klinkt het bij de organisatoren.

Het idee kwam van de vzw Sphere, die al enkele jaren de bekende zesurenloop organiseert voor de Brugse studenten. “Dat is telkens een groot succes en naar aanleiding van de komst van de vele studentenverenigingen in Brugge, zochten we al een nieuw evenement. Toen bleek dat onze doelgroep ons enthousiasme over een eventuele Beiaardcantus deelde, konden de voorbereidingen starten”, zegt Bram Vanaelst van vzw Sphere, die instaat voor het logistieke deel van het evenement.

Hij wordt gesteund door Maxime De Huyvetter en Emmanuel Delay, zijn collega’s van vzw Sphere, die het muzikale gedeelte voor zich nemen. “We hielden audities om de zes cantores te selecteren. Zij vertegenwoordigen samen met de senior enkele Brugse studentenclubs, waaronder Aethyra, Brihos, De Zwoane en Kring Brugge”, legt Maxime uit. “In Brugge worden echter twee verschillende codici (zangboekjes, red.) gebruikt, daarom beslisten we om samen met de studentenverenigingen een nieuwe codex samen te stellen.”

Beiaard van dienst is stadsbeiaardier Wim Berteloot die het project erg genegen is. Hij zal te zien zijn op een groot scherm op het plein. “Tijdens deze Beiaardcantus zetten we het lied, de beiaard en de muziek centraal.”

Minder grote pinten

Studentenverenigingen worden nog altijd geassocieerd met een overvloed aan alcohol. “We anticipeerden hierop en namen maatregelen om dit te vermijden. We verwachten toch een 350-tal studenten, dus voorzien we plastic drinkbekers van 25 cl in plaats van breekbare bekers van 50 cl. Dat doen we uit veiligheidsoverwegingen, maar ook om de grootte van de pinten wat te beperken”, zegt Maxime met een glimlach. Ook over het tijdstip en de locatie van de cantus werd goed nagedacht. “Niet in iedere studentenstad heb je de kans om een cantus te organiseren op zo’n geschikt binnenplein. Om niet in conflict te komen met blokmomenten, al te barre weersomstandigheden of kiescantussen, prikten we deze datum in april.”

Ook schepen van Jeugd en Studentenstad Brugge Franky Demon is opgetogen met deze eerste Beiaardcantus. “Brugge wordt steeds meer een studentenstad en in navolging van Gent, Kortrijk, Lier, Leuven, Antwerpen en zelfs Neerpelt, kunnen we ook op dit vlak niet achterblijven”, zegt hij. “Tijdens deze afsluiter van het academiejaar kunnen de studenten nog een laatste keer samenkomen en plezier maken, met respect voor de beiaardcultuur, die sinds 2014 door Unesco werd erkend als werelderfgoed.” (EV)

Het binnenplein van de Hallen vult zich – ook bij regenweer – met studenten en muziek op woensdag 18 april. Om 18.30 uur geldt het bekende ‘Io Vivat’ als startsein. Het einde van de cantus is voorzien rond 21.30 uur. Een toegangsticket kost 18 euro. Meer info op www.beiaardcantusbrugge.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier