Drie Meense meisjes kronen zich tot Europees discodanskampioen

Maïté Verhulst, Chaïn Fermaut en Marissa Verhulst maken deel uit van het dansteam dat Europees kampioen Discodansen werd. © WO
Redactie KW

Maïté en Marissa Verhulst en Chaïn Fermaut keerden van het Europees kampioenschap discodansen in Montecatini terug huiswaarts met een Europese titel. Die veroverden de drie Menenaars met de Izegemse discodansformatie Black Spirit.

Op het EK in het Italiaanse Montecatini, georganiseerd door IDO (International Dance Organsiation) streden 1291 dansers uit 17 Europese landen om de allerhoogste eer. Black Spirit kaapte de gouden ereplak weg in de categorie ‘disco formation adults’. De discodansformatie, bestaande uit 22 meisjes en 2 jongens tussen 16 en 27 jaar, heeft haar thuisbasis in dansstudio Life Danscenter in Izegem en wordt gecoacht door Davy Desloovere.

Voor de zusjes Maïté (16) en Marissa Verhulst(21) uit de Basse Censestraat en Chaïn Fermaut (20) van het Vredesplein was de trip naar Montecatini een onvergetelijke ervaring. Tegelijkertijd minimaliseren ze hun eigen inbreng in het behalen van de Europese titel. “We hebben het er een beetje moeilijk mee dat we maar met zijn drieën poseren voor een foto voor jullie krant”, klinkt het in koor. “Een foto van het ganse team zou meer op zijn plaats zijn. Bij ons geldt immers de leuze ‘There’s no I in the team’. De behaalde titel is het resultaat van een sterke collectieve prestatie van een gans team, waarbinnen de individuele kwaliteiten van elke danser ten volle benut worden.”

Algemene staking

De succesvolle Europese trip naar het EK in Italië begon weinig veelbelovend voor de dansers van Black Spirit. “Daags voor we zouden vertrekken, kregen we te horen dat onze vlucht afgelast was door een algemene staking in Italië. Daardoor moesten we in laatste instantie met de bus afreizen. Gelukkig hadden we toch nog een nachtje om te recupereren van onze vermoeiende busreis, die vijftien uur duurde. Voor onze terugkeer konden we opnieuw met het vliegtuig reizen”, aldus Chaïn.

Het niveau van de dansacts op het EK lag heel hoog en vooral de sportiviteit onder de dansers is de meisjes bijgebleven. “We kregen heel veel complimentjes van dansers en coaches van andere landen. Dat deed ons echt deugd. Het spannendste moment was de prijsuitreiking. Onze overwinning hebben we nog niet echt gevierd, daar was op het moment zelf geen tijd voor. Maar een overwinningsfeestje staat wel nog op de planning. We aten er het ganse weekend pizza en we brandden ook een kaarsje in de plaatselijke basiliek. We kunnen nu wel zeggen dat dat geholpen heeft”, lacht Maïté.

Kickboksen en ballet

Wie nieuwsgierig is naar de discodansprestatie van Black Spirit, kan op de Facebookpagina van Life Danscenter Izegem een filmpje met hun impressionante dansact terugvinden. “Black Spirit brengt een dansact met een verhaal en een boodschap, en daarin onderscheiden we ons van andere acts. In het discodansen draait alles rond snelle bewegingen op rappe beats. Daarbij dansen we laag in de grond om de beat te kunnen volgen. Het is drie minuten heel intensief dansen”, legt Marissa uit.

De discodansformatie Black Spirit werd Europees discodanskampioen.
De discodansformatie Black Spirit werd Europees discodanskampioen.© WO

Behalve discodansen volgen de Meense meisjes alle drie modern ballet. “Her is een ideale basis voor houding en techniek. Je leert hoe je lichaam te plaatsen in de ruimte. Ballet vind ik heel leuk om te doen”, aldus Marissa. Chaïn Fermaut zit in haar derde jaar psychologie aan UGent en geeft in Life Danscenter les in moderne acrobatie. “Daarbij worden er turnelementen verweven worden in de dans”, vertelt ze. “Als kind wou ik aanvankelijk niet dansen. Maar mijn broer danste en zo ben ik er ook mee begonnen.”

Bij de familie Verhulst vielen de appels niet ver van de boom, want moeder Anja deed ook ooit aan competitief discodansen. Dochter Maïté houdt het echter niet bij dansen alleen. “In Lauwe geef ik turnles aan kinderen en ik doe ook nog aan kickboksen in Zwevegem. Ik ben een allround sporter en daarnaast ben ik ook sterk in wetenschappen, vandaar dat ik ervoor koos om sportwetenschappen te volgen aan Athena Kortrijk.” “Ik ben dan weer de buschauffeur die mijn zusje overal naartoe brengt”, grinnikt Marissa, die bij Servaco Labo in Wevelgem werkt. (Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier