Dorpsschool Beveren aan de IJzer krijgt nieuw sanitair

Sofie Maes, directeur van de Beverense basisschool en Kris Lamaire van het zaalcomité. Vanaf eind mei werken ze elke zaterdag met een groepje vrijwilligers aan de bouw van een nieuw sanitair blok. (foto AB)
Redactie KW

Het sanitair blok van de dorpsschool op het Sint-Brigidaplein is aan vernieuwing toe. Het voldoet immers absoluut niet meer aan de hedendaagse normen. Omdat de toiletten ook door de gebruikers van de aanpalende Heilig Hartzaal worden gebruikt, werken school en zaalcomité nu samen om de renovatie te financieren.

In het kleine Beveren kunnen kinderen nog tot en met het derde leerjaar naar school gaan. Beveren is een wijkafdeling van De Libel in Leisele en Sofie Maes is er directeur. Momenteel lopen er 26 kinderen school: twintig in de kleuterklas en zes in het eerste en tweede leerjaar. Door het grote aantal kleuters is de toekomst van deze dorpsschool voorlopig alvast gewaarborgd. Maar het sanitair blok van de school is vrij dringend aan vernieuwing toe. Het gebouw met een raam in enkel glas is oud en niet geïsoleerd. De muren rond de toiletten en lavabo zijn verweerd en kunnen dus niet meer efficiënt gereinigd worden. Vriest het gedurende een langere periode, zoals in de winter 2017-2018, dan bevriezen de waterleidingen. En er is vaak ook geurhinder.

Zaalcomité heeft een spaarpotje, maar dat zou ik niet overroepen – voorzitter Kris Lamaire

“Het schoolgebouw is eigendom van Decanale Werken Westkust”, zegt Sofie Maes. “Maar zoals dat bij Decanale Werken gaat, moeten wij voor het onderhoud van het gebouw instaan. Wij hebben de renovatie van het sanitair blok lang uitgesteld, maar nu kan het niet meer wachten. Het gebouw is oubollig, lelijk en zelfs niet meer hygiënisch. Vorig jaar lieten we een architect een plan opmaken voor een nieuw en iets groter gebouwtje. We hadden immers graag een verbinding met de Heilig Hartzaal gemaakt, zodat mensen niet meer naar buiten moeten om naar het toilet te gaan. De kostprijs – ruim 100.000 euro – heeft ons doen afzien van dat plan. Om de simpele reden dat zo’n bedrag ver boven ons budget ligt.”

Samenwerking

De directie zocht naar een oplossing en die werd uiteindelijk gevonden in een samenwerking met het comité Heilig Hartzaal. “We gaan zowel financieel als logistiek samenwerken”, vertelt Kris Lamaire, voorzitter van het comité dat de heilig Hartzaal beheert. “Ons doel is nu om het sanitair blok helemaal te strippen en te vernieuwen, maar binnen de bestaande muren. Vloeren, plafonds, leidingen, toiletten zelf, … alles wordt vernieuwd. De voordeur wordt verplaatst en het gebouw wordt geïsoleerd. Om kosten te sparen, moet alles met vrijwilligers gebeuren. Toch verwachten we ons nog aan een kostprijs van 15.000 tot 20.000 euro. Als zaalcomité hebben wij een spaarpotje, ja. Inkomsten zijn dat van onze jaarlijkse benefietmaaltijd in februari, de opbrengst van onze quiz en de huuropbrengsten van de zaal door mensen die er een privéfeest willen houden. Toch wil ik dat spaargeld ook niet overroepen. Er wordt immers continu in de zaal geïnvesteerd. Eind mei starten we met de werken en met mobiele toiletten zullen we de kinderen depanneren tijdens de laatste maand van het schooljaar.”

Onverwacht

Het project krijgt nu eerder toevallig nog wat steun uit onverwachte hoek. Het vervangprogramma van het vroegere ‘Bal van de Burgemeester’ – een ontvangst met aperitief van de burgemeester – debuteert op zondag 26 mei in Beveren. Zeven verenigingen zullen er eten en drinken aanbieden en nu al staat vast dat de opbrengst van dat alles naar het nieuwe sanitair gaat. “Het was Magda Moerman van het zaalcomité die met dat voorstel op de proppen is gekomen”, vertelt Kris. “We legden het voor aan alle deelnemende verenigingen en iedereen gaat akkoord. Zaalcomité en feestcomité zullen barbecueworsten aanbieden, de Vriendenkring van de school taart en snoep, KLJ Picon, Okra soep en KVLV, Landelijke Gilde en d’Yzerbyters frieten. Natuurlijk dat deze extra financiële steun voor ons een opsteker is. We streven er naar om tegen de eerste schooldag klaar te zijn”, geeft Kris Lamaire nog mee.

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier