Djemma Seys uit Ruiselede trok op stage naar de ambassade in Washington D.C.

Djemma Seys is net terug uit Washington D.C.: "Ik heb er heel veel geleerd." © gf
Redactie KW

Het werd onlangs een groot feest ten huize Bart Seys en Marjan Van de Weghe in de Bruggesteenweg. De terugkeer van dochter Djemma uit de Verenigde Staten werd een emotioneel weerzien, na haar drie maanden durende stage in de ambassade in Washington D. C.

Djemma Seys (20) is de dochter van Bart en Marjan Van de Weghe en woont met haar ouders en zus Shelby aan de Bruggesteenweg. Na vier jaar Sancta Maria werkte ze het secundair onderwijs af aan De Bron in Tielt, afdeling economie-moderne talen. Nu beëindigt ze de studie bachelor aan de Artevelde Hogeschool in Gent, richting office management, internationale dimensie. “Als je de richting internationaal studeert, is het evident dat je stage in het buitenland loopt”, vertelt Djemma.

Verkiezingen

“Voor mij was dat de ambassade in Washington D. C. In de ambassade werken ongeveer 25 mensen, diplomaten en vooral Belgen. Dat gebouw is in wezen het kantorencomplex, de residentie van de ambassadeur en de kok is wat verderop, heel riant en residentieel. Het werk was heel boeiend en verrijkend. Het was vooral een goed verlengstuk van mijn opleiding aan de hogeschool. De theorie kon ik dankbaar toetsen aan de praktijk. Het omvat de consulaire dienst en bijstand verlenen bij allerlei administratieve formaliteiten. Ook notariële aktes, huwelijken, concerten en diverse evenementen behoorden tot het takenpakket. Ik had daar ook de mogelijkheid de Opendeurdag van België mee te beleven.”

Ik kreeg een lovende brief van de consul waarin hij zijn bewondering uitte over mijn werk

Nog een meevaller: ze mocht daar meehelpen aan de organisatie van de verkiezingen van 26 mei. “185 Belgen kwamen daar hun stemplicht verrichten. De regeling van volmachten, attesten en aanverwante regelingen, ook dat was mijn takenpakket. De stages in de ambassade zijn altijd voor drie maanden. Ik was daar die periode met nog zeven Belgische stagiairs, leuk voor meer kennismaking en communicatie over onze roots”, vertelt Djemma. “Ik kreeg ook een lovende brief van de consul. Daarin drukte hij zijn respect en bewondering uit voor mijn taalvaardigheid, de talenkennis, mijn sterk sociaal karakter, de loyale en collegiale omgang en mijn organisatietalent.”

Leefbaar

Ze vertrok op 25 februari. “Het was wennen, in het begin had ik wat heimwee. Natuurlijk ben ik ook op verkenningstocht gegaan. Mijn appartement hadden we vooraf van hieruit geregeld”, vertelt Djemma. “Ik was eerder al eens op reis in de States, in New York. New York is razend druk, er zijn massa’s mensen en alles is er nogal chaotisch. Washington is leefbaarder, een mooie gestructureerde stad en vooral properder. Tijdens mijn verblijf kwam mijn familie ook op bezoek. Leuk hoor, mijn gezin die de grote plas oversteekt vanuit het kleine Ruiselede naar de Amerikaanse hoofdstad. Basis en inspiratie voor een emo-roman in wording! Het werden drie maanden uit mijn leven die in mijn hart een onuitwisbare plaats innemen.”

Dansen en lezen

Het loopt allemaal op wieltjes en daarom is de optie om voort te studeren een logisch vervolg. Djemma gaat voor een master fiscaliteit, faculteit bedrijfseconomie van de UGent. Daarnaast houdt ze zich bezig met dansen bij Time@Dance, de succesvolle dansschool en organisatie van haar mama Marjan, medeoprichter van dit succesverhaal en danslerares. Ook Djemma is daar de swingende en gracieuze lerares-danseres. Ook een stevige loopsessie, gaan zwemmen en lezen – ook Engelstalige boeken – behoren tot haar dada’s.

(Roland Van De Steene)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier