Directies schrijven open brief aan minister Ducarme, FAVV en minister Crevits

Donderdag plannen de scholen een gezamenlijk actiemoment aan het cateringbedrijf in Harelbeke. © a-LOO
Redactie KW

Bald Vandekerckhove, directeur Marialoopschool Meulebeke en coördinerend directeur van de scholengroep waar de eerste gevallen van salmonellabesmetting opdoken, is verontwaardigd.

“Woensdagavond rond kwart voor negen kregen we een kort mailtje van het Voedselagentschap. Daarin stond enkel dat Esthio dan toch nog niet mag leveren van minister Ducarme. Die laattijdige beslissing heeft enorme gevolgen voor onze scholen. Probeer zo laat ‘s avonds maar eens alle ouders te bereiken en een alternatief te voorzien. En dan spreken we nog niet over de gevolgen voor het getroffen bedrijf.”

Actiemoment aan het cateringbedrijf

De directeurs van de 44 scholen willen het hier niet bij laten. Donderdag om 14.30 uur plannen ze een gezamenlijk actiemoment aan het cateringbedrijf in Harelbeke. “Wij willen onze steun betuigen aan de cateraar en ons ongenoegen uiten over de late beslissing van het kabinet”, verduidelijkt Patrick Debel van scholengemeenschap De Wegwijzer Waregem. “Dit getuigt van een totaal gebrek aan respect voor directies en voor ouders.”

Gelukkig verschenen weinig leerlingen donderdagochtend zonder boterhammetjes. “In onze school in Nieuwenhove hadden slechts 3 van de 250 kinderen geen picknick mee“, vertelt Debel. “Voor hen voorzagen we boterhammen met verschillende soorten beleg.”

Dringende oproep via Facebook

Directeur Tony Sabbe van de Stedelijke Basisschool Sint-Eloois-Vijve bond de kat de bel aan met dringende oproep via Facebook aan alle ouders. Daarin riep hij op om boterhammen mee te brengen, nadat ook hij het mailtje van het FAVV ontving. “Gelukkig begrepen de ouders dat het hier om een geval van overmacht gaat. Zij konden de inspanningen van de leerkrachten om iedereen gisteravond in allerijl te informeren, erg appreciëren. Maar wij zijn zeer teleurgesteld.”

In een Facebookbericht bedankt ook minister van Onderwijs Crevits alle directies en ouders die een oplossing moesten zoeken. Ze steekt de getroffen traiteur een hart onder de riem en benadrukt dat zorgzame, correcte en tijdige communicatie erg belangrijk is.

Onduidelijk wanneer Esthio weer mag leveren

Het mailtje van het Federaal Voedselagentschap dat zoveel commotie veroorzaakt, leest als volgt: “De kabinetschef van Minister Ducarme heeft woensdag omstreeks 18.45 uur aan onze directeur-generaal laten weten dat de minister nog een bijkomende balans wil opmaken vooraleer traiteur Esthio opnieuw kan/mag leveren aan de scholen. Wij willen ons verontschuldigen voor deze laattijdige beslissing.”

Er wordt geen reden voor de beslissing gegeven. Het is nog niet duidelijk wanneer Esthio opnieuw mag leveren aan scholen.

Open brief op Facebook

VBS Sint-Michiel uit Kuurne postte intussen een open brief in naam van de directies aan minister Ducarme, het FAVV en minister Crevits.

Geachte heren, dames

Uit naam van alle directies van de betrokken scholen willen wij graag onze stem laten horen.

Van nature zijn wij mensen die heel verdraagzaam en empathisch in het leven staan. Die steeds gaan bijsturen waar nodig en bereid zijn om op een open manier te communiceren.

Maar na de beslissing die gisterenavond gevallen is, is de maat vol.

Hoe kan je dit rechtvaardigen, zomaar droogweg een mailtje sturen waarbij zoveel scholen, kinderen en personeel betrokken zijn. Ja hoor, wij zullen het wel weer oplossen!

Hebt u enig idee wat u dit bedrijf aandoet, welk vertrouwen hebt u zelf dan in het FAVV vraag ik me af, U hebt ongetwijfeld alle resultaten kunnen inkijken, wij hebben onze plicht gedaan en alles gereinigd en ontsmet, net als het bedrijf Esthio dat, zoals u over enkele uren zal kunnen merken, ons vertrouwen NOOIT beschaamd heeft. Esthio heeft ten allen tijden open gecommuniceerd en ons op de hoogte gehouden van de stand van zaken.

Werkelijk alles werd gecontroleerd, niets werd gevonden, wat gaat u nu nog onderzoeken??? Dat zouden wij wel eens willen weten.

Eerlijk? Wij begrijpen er niets van, dit wordt stilaan een soap….

U zou u moeten schamen, mijnheer de minister, om in uw functie überhaupt zomaar een beslissing te nemen en dan nog op zo’n tijdstip. Dat getuigt enkel en alleen maar van een tomeloos gebrek aan respect tegenover het bedrijf in de eerste plaats, maar eveneens tegenover alle betrokken scholen, de ouders van de kinderen…

De gevolgen die hieraan verbonden zijn, daar ligt u blijkbaar niet wakker van…

Enig inlevingsvermogen zou hier wel gepast zijn.

Uit naam van de betrokken directies

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier