Directeur Patrick Firey is aan zijn laatste schooljaar toe

Patrick Firey samen met administratief bediende Femke Mortelé. © AB
Redactie KW

Het gemeentebestuur moet dit schooljaar op zoek naar een nieuwe directeur voor gemeentelijke basisschool Spelenderwijs. De hoofdschool met 120 kinderen ligt in Alveringem en heeft nog een kleine wijkafdeling in Stavele. Patrick Firey – die in december 61 wordt is aan zijn laatste schooljaar begonnen.

“Ik ben afgestudeerd in 1981 als onderwijzer. Ik heb toen mijn legerdienst vervuld en een tijdje in het buitengewoon onderwijs lesgegeven.

In september 1983 ben ik in opvolging van meester Marcel Vande Lanotte aangesteld als onderwijzer in de gemeentelijke basisschool van Stavele een wijkafdeling van de hoofdschool in Alveringem. Ik weet nog dat we met drie in de running waren voor de job: ikzelf, een man uit Dikkebus die niet bereid was om in Stavele te komen wonen en een dame uit Roesbrugge.

De burgemeester wilde het liefst een man die in Stavele woonde. Ik was Poperingenaar maar mijn kersverse echtgenote, noch ikzelf, had problemen met een verhuizing. Ik was blij dat ik werk had en heb in Stavele 18 jaar les gegeven. In juli 2001 kwam in Alveringem de functie van schoolhoofd vrij. Ik had zin in een nieuwe uitdaging en stelde mij kandidaat. Op het einde van dit schooljaar zal ik er 20 jaar directeur geweest zijn.”

Schooldirecteur is een veelomvattende job. Sommigen geven er de brui aan omdat ze door het bos de bomen niet meer zien. Jij lijkt er vlot mee om te kunnen.

“Wel, ik heb natuurlijk 19 jaar ervaring en dat vergemakkelijkt bepaalde zaken. Ik herinner me mijn aanstelling. Donderdagavond werd die goedgekeurd op de gemeenteraad; op vrijdag had ik afspraak met mijn voorgangers Frans Vanhee en Omer Pruvost die de functie in duobaan vervulden. Ik moet zeggen dat ik die dag flink heb staan zweten in hun bureau! Wel heb ik de eerste jaren veel hulp en steun ervaren van de pedagogisch adviseur van onze scholengemeenschap. Bepaalde zaken zijn vrij complexe materie. Het berekenen van de lestijden bijvoorbeeld, dat is pure wiskunde. Maar ik doe dat toevallig graag.

Ik heb een team van 20 leerkrachten onder mij, maar er heerst hier een prima mentaliteit. De coronacrisis heeft dat nog meer blootgelegd. Ik voel mij ook goed ondersteund en delegeer al veel gemakkelijker dan vroeger.

“Als directeur moet je tussen de mensen staan”

Femke Mortelé doet op onze school de administratie van leerlingen en leerkrachten. Dat verlicht mijn taak enorm. Ik ken collega-directeurs die dat er nog moeten bij nemen. Je kunt ook maar beter de goedkeuring hebben van thuis om aan de job te beginnen. Want een directeur staat op met zijn school en gaat ermee slapen.”

Je hebt een prachtig nieuw directiegebouw gekregen voor je laatste jaar.

“Dat is waar. Het is een enorme verbetering. We hadden echt plaats te kort. Heel wat steden en gemeenten hebben geen gemeentelijk onderwijs meer, maar persoonlijk vind ik het een meerwaarde. Wij mogen toch niet klagen. Al wat ik de voorbije tien jaar gemotiveerd heb gevraagd aan het schepencollege, hebben wij ook gekregen. Een nieuw en ruim directielokaal, drie extra klassen en een zorglokaal,…

Gemeentearbeiders zijn nu bezig aan een grotere leraarskamer en een nieuwe sanitaire zone voor de kleuters. De werken zouden af zijn tegen 1 september, maar dat is niet gelukt. We weten dat we veel geduld moeten hebben als iets in eigen regie gebeurt.”

Kunnen de lokalen in uw schoolgebouw voldoende verlucht worden?

“In alle klaslokalen kunnen de ramen open en in de klassen op zolder is er zelfs airco. Ik ben van mening dat wij ook ruime klassen hebben. Niettemin wordt zoveel mogelijk verluchten dit schooljaar erg belangrijk. Ik ben ook aan het informeren omtrent de aankoop van CO2-meters.”

Zijn er intern kandidaten om u op te volgen?

“Ik heb daar nog niet naar gepolst. Ik denk wel dat bepaalde mensen bekwaam zouden zijn. Of zij interesse hebben in de job is iets anders. Mijn equipe telt bijna uitsluitend vrouwen van wie de oudste 46 jaar is. De meeste van mijn leerkrachten hebben nog jonge kinderen. Ik vermoed dat de gemeente eerst inderdaad een interne rondvraag zal doen, vooraleer de functie openbaar te maken. In de loop van dit schooljaar zal daarover meer duidelijkheid komen.”

Welke kwaliteiten moet je opvolger hebben?

“Hij of zij moet communicatief sterk zijn naar leerkrachten, kinderen, ouders, schoolbestuur en andere medewerkers. Ook rechtvaardig zijn en iedereen als gelijkwaardig behandelen is belangrijk. En delegeren: in het begin wilde ik alles zelf doen, maar dat lukt niet altijd. Een directeur moet ook tussen de mensen staan.”

Hoe zie je de toekomst?

“Vol vertrouwen. Ik ben met veel goesting aan mijn laatste schooljaar begonnen. Maar ik vrees ook het zwarte gat niet. Klussen, tijd voor mezelf, familie en vrienden, geen stress meer, … Het is iets waar ik ook naar uit kijk.” (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier