Defensie schenkt een Agusta A109 helikopter als lesmateriaal

De leerlingen stonden te popelen om kennis te maken met het nieuwe lesmateriaal. © Tom Brinckman
Redactie KW

Het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum in Oostende (VLOC) mocht op woensdag 2 september een Agusta A109 helikopter in ontvangst nemen. De helikopter met het nummer H22 begint vanaf vandaag aan de laatste missie na een gevulde operationele loopbaan: lesmateriaal voor de studenten Vliegtuigtechniek en Luchtvaarttechnologie.

De Agusta A109 komt in het gezelschap te staan van enkele andere bekende toestellen. Dankzij de samenwerking met Defensie heeft het VLOC vorig jaar al de iconische zwarte Sea King RS05 als lesmateriaal gekregen. Ook een voormalige zakenjet van Defensie, de Falcon 20, is in bruikleen van de Federale Politie.

Het VLOC opende zijn deuren in juni 2007. Het is de thuisbasis voor de bacheloropleiding Luchtvaart van Hogeschool Vives, het secundair onderwijs Vliegtuigtechnieken van Petrus & Paulus West en de volwassenenopleiding Aspirant-Vliegtuigonderhoudstechnicus van de VDAB. De opleidingen tellen samen een 200-tal studenten Vliegtuigtechniek in Oostende. Ook een eerste technieker van de Luchtcomponent bij Defensie volgt hier een opleiding. Een samenwerking die in de volgende jaren nog uitgebreid zal worden. Dit gebeurt in het kader van een bilaterale overeenkomst tussen Defensie en het VLOC, waarvan de uitwisseling met de Sea King en de A109 ook deel uit maakt.

Agusta helikopters

Sinds 1992 heeft defensie 46 Agusta A109 helikopters ingezet bij heel wat opdrachten in het binnen- en buitenland op zitten.. Daarvan zijn er na enkele besparingsrondes nog tien operationeel en worden ze gebruikt voor verschillende opdrachten, waaronder verkennings- en verbindingsvluchten en medische evacuatie.

Het toestel kwam in formatie met een tweede A109 vanuit de thuisbasis Bevekom overgevlogen. De laatste vlucht ging langs Antwerpen en Koksijde om ten slotte nog twee rondjes over de Luchthaven te vliegen. Na de landing bij NSAC (North Sea Aviation Center) werden ter plaatse de rotorbladen verwijderd door drie techniekers van Defensie. NSAC stond op haar beurt weer in om de helikopter onder politiebegeleiding te verplaatsen langs Nieuwpoortsesteenweg naar het VLOC. Daar stonden stonden de studenten van het VLOC te popelen om nader kennis te maken met het nieuwe lesmateriaal.

Wie zelf wil kennismaken met de helikopter en met de geboden opleidingen kan op vrijdag 4 september terecht tijdens de Vives infodag van 16 tot 20 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier