Deeltijds kunstonderwijs officieel van start in Oostkamp

Directeur Joost Goethals van de Brugse stedelijke academie en Mark Lambrecht, parttime directeur van het Brugse conservatorium geven samen met burgemeester Jan de Keyser, Cultuurfunctionaris Gert Steevens , schepenen Vande Ginste, Talloen, Roelof, Vande Caveye en gemeenteraadsleden Liesbeth Gellinck en Liliane Debaene, de aftrap voor een officiële samenwerking tussen de drie partijen: academie, conservatorium en de gemeente Oostkamp. Ondertussen zijn de volwassen letterkappers van de succesvolle cursus 'Letters in Steen' naarstig aan het werk in hun lokaal De Stek. © PH
Redactie KW

Vanaf dit schooljaar kunnen kinderen en volwassenen zich in de verschillende locaties inschrijven voor beeldende en audiovisuele kunsten, muziek en woordkunst-drama. Onder toezicht van het ministerie van Onderwijs zullen gediplomeerde leraars nu officiële getuigschriften kunnen uitreiken.

Vorig jaar werd er door verschillende steden uit de regio (Brugge, Tielt en Torhout) een dossier ingediend bij de gemeente Oostkamp om het bestaande kunstonderwijs van het Tekenatelier en het Jeugdmuziekatelier te integreren in het deeltijds kunstondrwijs (DKO). Uiteindelijk werd voor de stad Brugge gekozen.

Financiële inspanning

“De Academie Brugge DKO en het Stedelijk Conservatorium Brugge hebben een sterke traditie en een zeer uitgebreid kwalitatief aanbod van cursussen”, vertelt burgemeester Jan de Keyser bij de inauguratie. “Bovendien hebben beide scholen heel wat leerlingen uit de Oostkampse regio. De voorbereidende gesprekken verliepen zeer vlot en er werd grondig overleg gepleegd tussen de verschillende actoren. Het was in ieders belang dat de overgang naar het deeltijds kunstonderwijs soepel zou verlopen. De nieuwe partners hebben dan ook veel respect getoond voor wat het Tekenatelier en het Jeugdmuziekatelier in de loop der jaren hebben opgebouwd.”

“Dit zal dan ook resulteren in kwalitatief kunstonderwijs met een ziel en met een sterke lokale verankering. Uiteraard zijn de officiële getuigschriften die behaald worden uiteraard een meerwaarde voor jongeren of volwassenen die zich nog verder willen vervolmaken in hogere studies, we hebben ook de inschrijvingstarieven laag gehouden. Als gemeente hebben we uiteraard inspanningen gedaan om deze samenwerking tot stand te brengen. Behalve een financiële inspanning hebben we ook een extraatje voor ICT en verdere digitalisering moeten voorzien.”

Tekenatelier in Academie Brugge

Vanaf dit schooljaar kunnen kinderen, jongeren en volwassenen terecht in Oostkamp, Hertsberge (enkel kinderen) en Ruddervoorde (enkel kinderen) voor Beeldende en Audiovisuele Kunsten, in Oostkamp en Ruddervoorde voor Muziek en in Oostkamp ook voor Woordkunst-Drama. Muziek en Woordkunst-Drama richten zich voorlopig enkel naar kinderen en jongeren. Het vroegere Tekenatelier wordt integraal overgenomen door de Academie Brugge DKO. Ook het domein Woordkunst-Drama wordt nu in Oostkamp volledig gegeven door het DKO van het Stedelijk Conservatorium Brugge. Voor het domein Muziek werd gekozen voor een gefaseerde overname van het muziekatelier, waarbij dit jaar de eerste graad (initiatie voor kinderen van 6 en 7 jaar) en het eerste jaar van de tweede graad (kinderen van het derde leerjaar) Muzikale en Culturele Vorming (MCV) ingericht worden. In de komende jaren schuift de cursus verder op en na drie jaar worden alle cursussen door het deeltijds kunstonderwijs overgenomen.

“Momenteel kunnen de volgende instrumenten al vanaf het eerste jaar MCV gevolgd worden: piano, gitaar, klarinet, saxofoon, viool, cello, slagwerk, koper en accordeon”, vertelt parttime directeur van het conservatorium Mark Lambrecht. “De samenwerking zal sowieso tot een verruiming van het aanbod leiden en vanaf nu mogen de leerlingen ook al gebruik maken van de huurinstrumenten die in de database van het conservatorium zitten. Eerst was er ook sprake van een mogelijke samenwerking met de gemeente Zedelgem maar die heeft zich ondertussen aangesloten bij Torhout. Een muzikale samenwerking tussen Brugge en de gemeente Jabbeke zit wel nog in de pijplijn. Daar hoor je nog van.”

Inschrijven kan nog tot eind september in het Onthaal van OostCampus, Bibliotheek-Infopunt en de bibliotheek Ridefort (Ruddervoorde). In Brugge kan dit via de secretariaten van de Academie Brugge DKO in de Katelijnestraat 86 en van het Stedelijk Conservatorium in de Sint-Jacobsstraat tijdens de openingsuren. Voor de Beeldende en Audiovisuele Kunsten kan men ook online inschrijven via www.academiebruggedko.be.


Meer info: vrijetijd@oostkamp.be of 050 81 99 00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier