Deeltijds Kunstonderwijs in Brugge barst uit zijn voegen

© (Foto PM)
Redactie KW

Vlakbij de Krakelebrug, in het pand waar jarenlang leverancier van badkamers en keukens Van Marcke huisde, kan je sinds september terecht voor een opleiding Deeltijds Kunstonderwijs. Het gaat om een tijdelijke locatie, in afwachting van een definitief onderkomen op de site van de Zusters Redemptoristinnen in de Katelijnestraat.

Het gaat de afdelingen Plastische Kunst van het stedelijk Deeltijds Kunstonderwijs voor de wind. “Dit schooljaar is het aantal cursisten met liefst zestien procent gestegen in vergelijking met vorig jaar”, weet Schepen van Onderwijs Ann Soete. “Het is de bedoeling dat op termijn het voormalige klooster van de Redemptoristinnen, de ‘Rode Nonnen’ in de Katelijnestraat, een uitbreiding van de vlakbij gelegen Kunstacademie mogelijk maakt. Die campus is inmiddels niet meer in staat om alle opleidingen te huisvesten.”

“De Schipperskapel langs de Komvest biedt onderdak aan een aantal van onze opleidingen”, verduidelijkt Joost Goethals, directeur Deeltijds Kunstonderwijs. “De opleiding Glaskunst, ons schildersatelier dat van Dudzele over kwam en het Kunstproject voor Personen met Dementie hebben er hun vaste stek. Het Fotohuis langs de Gistelse Steenweg is dan weer een tijdelijke locatie. Net als het gebouw hier, bij de Krakelebrug.”

Op het einde van vorig schooljaar hield het Deeltijds Kunstonderwijs in dit voormalige depot van Van Marcke een tentoonstelling. In september gingen de cursisten er aan de slag die zich toeleggen op textiel, mode en kant. Ook de beeldhouwers in spe kunnen er terecht. En je vindt er het Projectatelier. Dominique Belpaire begeleidt de cursisten in die opleiding, sommigen met ervaring in één of meer kunstdisciplines, anderen beginners. Zij gaan zoekend op weg met heel diverse materialen en vormen van plastische expressie.

Marc Geernaert is één van hen. De hoofdverpleger op rust volgde eerder opleidingen schilderkunst, fotografie en video. “In het Projectatelier gaan wij elk op eigen wijze om met onze inspiratie. Zelf werk ik momenteel rond hout, veelal gevonden in het bos. De verwoestende bosbranden, ons bedreigde milieu, vergankelijkheid, het komt allemaal samen in mijn zoektocht”, vertelt Marc. “Samen onder één dak bezig zijn heeft niet alleen als praktisch voordeel dat we nu en dan een handje toesteken bij elkaars project. Mekaar bezig zien werkt ook bijzonder inspirerend!”, klinkt het enthousiast.

(PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier