De stuntstep is de grote passie van Luka Eerebout: “Ik wil wedstrijden winnen”

In de winter wijkt Luka uit naar indoor skateparken. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Met de centen die Luka Eerebout (10) uit Adinkerke op zijn eerste communie bij elkaar had gekregen, kocht hij drie jaar geleden zijn eerste stuntstep. Na de eerste voorzichtige rondjes in de woonwijk was er geen houden meer aan… Intussen kent Luka alle skateparken in eigen land en de buurlanden als zijn broekzak en droomt hij van een sponsor die in hem gelooft om later mee te doen aan wedstrijden.

“Die step, dat was een schot in de roos” lacht mama Nele Desmet. “Luka is sowieso een sportief kind, hij doet gewoon alles graag wat met sport te maken heeft en is er ook handig in. Hij heeft ook een cyclocrossfiets en trekt dan dikwijls samen met zijn papa het bos in. Ook skeeleren vindt hij tof, net als zijn papa, die vroeger ook skatete.” Eigenlijk is het begonnen toen Luka op school een grotere jongen bezig zag met een stuntstep. “Dat wilde ik ook kunnen”, vertelt hij. “In de zomer kan ik steppen op de ramp aan De Boare in De Panne, maar in de winter moeten we op zoek naar een indoor-skatepark. Gelukkig zijn mijn ouders altijd bereid om mee te gaan en zijn er in de buurt wel enkele. Zoals in Duinkerke, over de grens en redelijk dichtbij, of in Rijsel. Soms rijden we naar Rotterdam, want daar is ook een fantastisch skatepark.

Dan overnachten we in een hotel, dus dat is helemaal een leuke uitstap! Op school heb ik eigenlijk geen vriendjes die mee willen steppen, maar in Frankrijk wel. Alleen is het dan lastig om met hen te spreken, want ik ken nog geen Frans. Dan trekken we ons plan in het Engels zodat we elkaar toch verstaan. Ik sta al te springen om volgend jaar Frans te leren op school!”

In de zomer kan Luka terecht op de ramp aan De Boare.
In de zomer kan Luka terecht op de ramp aan De Boare.© MVO

Ontzettend leuk

“Zo zie je maar dat zijn sport zelfs nog een educatief kantje heeft” lacht mama Nele. “We staan helemaal achter zijn passie, maar we pushen Luka zeker niet om mee te doen aan wedstrijden. Daarvoor vinden we hem nog te jong. Het moet nu nog een leuke hobby blijven. Gelukkig heeft hij nog geen zware breuken opgelopen en blijft het bij kneuzingen of schaafwonden bij een valpartij. Het is ook niet de goedkoopste hobby: een nieuw stuur kost al snel 200 euro, een plank 180 euro en elk jaar heeft de step nieuwe wielen nodig. Die kosten 100 euro, net als een goede helm. Zijn grote zus had een YouTubekanaal voor Luka aangemaakt, maar vooral Instagram interesseert hem. Daar volgt hij kampioenen uit Amerika.”

Luka voegt eraan toe: “Steppen vind ik zo ontzettend leuk. Ik wil dat graag blijven doen met mijn vrienden. Als ik groter ben, wil ik gesponsord worden als stepper, meedoen aan shows en wedstrijden winnen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier