De Libel wil lening aangaan om schoolgebouw zelf te kopen mits steun van overheid

Op voorwaarde dat Agion mee gaat in het verhaal, blijft de school in Izenberge bestaan. (foto AB)
Redactie KW

In maart 2019 beslisten de Zusters van Tielt om het hele schoolgebouw in de Groenestraat in Izenberge te koop te zetten. De school mocht er sowieso nog tot eind juni 2020 blijven. Het schoolbestuur van De Libel heeft nu beslist om het gebouw te kopen, op voorwaarde dat het ministerie financieel bijspringt.

De school in de Groenestraat in Izenberge is een vestigingsplaats van De Libel in Leisele. Kinderen kunnen er tot en met het derde leerjaar naar school gaan. In de klas die de basisschool vormt, zaten vorig schooljaar elf leerlingen, nu zeven. De kleuterklas blijft voorlopig status quo. Vorig schooljaar zaten er twaalf kleuters en dat cijfer heeft stand gehouden. Bovendien wordt er na Pinksteren nog een nieuwe peuter verwacht. Een totaal van dertien kindjes is een mooi aantal. Als er in Izenberge nog wat kindjes geboren worden, lijkt deze school dus nog een mooie toekomst te hebben.

School met klooster

Begin maart 2019 maakten de Zusters van het Geloof in Tielt bekend dat ze hun eigendom van de hand wilden doen. Het kloosterhuis, de klaslokalen, speelplaats en tuin; alles wordt als één geheel verkocht. “Onze congregatie groeit niet meer aan en we willen onze zaken regelen”, luidde het. Het betrokken schoolbestuur vzw Westhoekscholen boog zich over twee vragen. “Hoe krijgen we de financiering rond? Maar vooral: heeft dit schooltje nog een voldoende lange toekomst voor zich? Dat we ook het klooster moéten aankopen, was lange tijd een doorn in het oog. Ons geld zal er voor een deel in zitten, terwijl wij dat gebouw niet nodig hebben”, zei het schoolbestuur.

“Na veel wikken en wegen hebben wij ondertussen beslist om verder in de wijkafdeling van Izenberge te investeren”, reageert voorzitter van het schoolbestuur Suzy Duinslaeger. “Het is een extra financiële last, maar we doen het voor de ouders. We hopen dan ook dat zij hun kinderen naar Izenberge zullen sturen. De zusters in Tielt zijn op de hoogte van onze principebeslissing, maar ze weten ook dat de absolute voorwaarde opdat onze deal zou kunnen doorgaan, financiële steun van het ministerie van Onderwijs is. De school van Leisele is van plan om een lening aan te gaan, maar heeft ook geen geld op overschot. Zonder subsidie van Agion, het Vlaams Agentschap voor infrastructuur in het Onderwijs, kunnen wij de aankoop niet aan. We denken dat we aan alle voorwaarden voldoen. Maar we zijn dat pas zeker nadat Agion in Izenberge ter plekke is gekomen. Dat is voorlopig niet het geval en door het coronavirus schuiven de zaken nu natuurlijk nog een eind op. Wij hebben momenteel een huurcontract dat tot 30 juni loopt, maar als wij tegen dan nog steeds de beslissing van Agion niet kennen, zullen de zusters hun termijn moeten verlengen.” (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier