De Durvertjes uit Beveren klaar voor spetterende toneelvoorstelling Moestuinistan

Regisseur Jan Vanaudenaerde ziet heel wat toneeltalent bij zijn jeugdige acteurs van De Durvertjes. (foto SM) © (foto SM)
Redactie KW

Dit weekend brengt jeugdatelier De Durvertjes het toneelstuk Moestuinistan in cultuurkapel De Schaduw in Ardooie. Regisseur Jan Vanaudenaerde blikt met grote tevredenheid terug op de maandenlange voorbereiding. “Het is soms zwaar geweest, maar de gastjes hebben het prima gedaan. En toneeltalent hebben ze zeker”, aldus de Wevelgemnaar met roots in Roeselare.

“Jeugdatelier De Durvertjes kwam met het idee op de proppen om nog eens een toneelstuk te brengen”, steekt de ervaren regisseur Jan Vanaudenaerde van wal. “Verschillende mensen uit de leiding hadden het in het verleden nog meegemaakt en ze wilden de huidige leden de kans geven om ook zo’n unieke ervaring te beleven. Ik kende hier nog enkele mensen van vroeger – zoals Jens Vanhecke, waarmee ik zelfs nog samen muziek gemaakt heb – en op die manier hebben we enkele keren samen gezeten en beslist om de handen in elkaar te slaan. Ik stond er wel op dat het geen musical zou worden. We hebben dan samen de tekst geschreven en gekeken wie wat kon doen. Wie wilde er meespelen in het toneel, wie wou helpen met het maken van de decorstukken en de kledij… Het is een niet te onderschatten onderneming. Zeker omdat De Durvertjes alles zelf in elkaar gestoken hebben.”

Veel Spontaniteit

“Bovendien hadden deze kinderen nog nooit toneel gespeeld. Maar dat maakt het net extra plezant, vind ik. De spontaniteit zit er nog in en ik kon ze zelf wat sturen in de richting die ik wou. Chapeau ook voor de hoofdrolspelers, want evident is het niet om al die teksten vanbuiten te leren. Het komt er nog eens bij, naast hun schoolwerk en andere bezigheden. Maar je haalt er wel meteen het talent uit en toneeltalent hebben ze zeker. De toneelverenigingen uit de omgeving zullen erop springen om hen in te lijven”, aldus de Wevelgemnaar, die afkomstig is uit de Lindenstraat in Roeselare en al meer dan 40 jaar met toneel bezig is.

“Wat de mensen mogen verwachten? Een prachtig verhaal. Geen typisch kinderverhaaltje, maar een stuk voor jong en oud. (lacht) We zijn echt afgeweken van het fee- en draakgedoe. We laten de kinderen dingen uit het dagelijkse leven zeggen. Soms confronterend, maar o zo grappig. Deze laatste week hebben we nog keihard gerepeteerd om de voorstelling zo goed mogelijk te kunnen brengen. Ik ben er zeker van dat het in orde komt, zeker omdat we een heel goede souffleur hebben, voor als het nodig is. Maar het voornaamste is dat iedereen zich amuseert en er veel prachtige herinneringen aan overhoudt”, besluit Jan Vanaudenaerde. (SM)

De Durvertjes brengen in totaal vijf voorstellingen van Moestuinistan in De Schaduw in Ardooie. De première vindt plaats op vrijdag 26 april om 19 uur. Op zaterdag 27 en zondag 28 april wordt er telkens om 14 en 17 uur opgetreden. Kaarten kosten 8 euro en zijn te verkrijgen via www.durvertjes.be/tickets. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar voor de voorstellingen op zaterdag en die op zondag om 17 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier