Davidsfonds pakt uit met taalstrijd voor West-Vlaamse leerlingen

Pieterjan Provoost, Josfien Demey en Emmie Gunst, de 'bedenkers' van de Olympiade Nederland samen met Hilde Uytterschaut en Dirk Debuysere, bestuursleden van Davidsfonds Ieper en Stichting Aliverde. © GF
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

West-Vlaamse middelbare scholen kunnen volgend jaar deelnemen aan een echte taalstrijd. Het Davidsfonds West-Vlaanderen werkt aan een Olympiade Nederlands voor het vierde jaar van het secundair onderwijs. Het wordt naast een ‘taalstrijd’ ook een soort van schoolstrijd. Als alles meevalt dan overweegt de cultuurvereniging zelfs om de wedstrijd over heel Vlaanderen te organiseren.

Taal ligt de Davidsfondsleden na aan het hart. Dat blijkt niet alleen uit de lokale activiteiten die de afdelingen van de cultuurvereniging organiseren, maar ook al uit de jaarlijkse Junior Journalistenwedstrijd. Daar krijgen jongeren in diverse leeftijdscategorieën de kans om te scoren met een geschreven verhaal. Onze krant werkte ook dit jaar weer samen om de West-Vlaamse finale van die journalistenwedstrijd voor het voetlicht te brengen.

Maar er is dus meer taalzorg op komst. Dat heeft alles te maken met recente alarmerende berichten over ondermaatse prestaties van leerlingen in onderzoeken naar de kennis van en vaardigheden voor het Nederlands. Onder meer het begrijpend lezen scoorde minder goed dan de voorbije jaren.

Het is de Ieperse Davidsfonds-afdeling die de Olympiade Nederlands – zo zal de wedstrijd heten – realiseert. De afdeling krijgt daarvoor financiële steun van de Aliverde-Stichting. Die stichting vloeit voort uit een legaat dat het echtpaar Albrecht en Lieve Vergheynst-Debrabander schonk aan het DF-Ieper. De stichting kreeg de opdracht mee om activiteiten voor jongeren te ontwikkelen rond taal en muziek.

Eerst in West-Vlaanderen proefdraaien en dan over heel Vlaanderen

De Antwerpse universiteit UAntwerpen organiseert dit jaar al een soortgelijke olympiade voor de leerlingen van de derde graag. De universiteit werkt daarvoor samen met de universiteiten van Utrecht en Nijmegen. Het Ieperse Davidsfonds en de West-Vlaamse afdeling richten zich met hun proef op de leerlingen van de vierde jaar secundair onderwijs. De eerste ronde van de kamp wordt in de scholen zelf gespeeld. Dat is gepland in februari van volgend jaar. Tijdens twee lesuren krijgen de leerlingen 100 meerkeuzevragen. Alle klassieke taalonderdelen komen aan bod in de vragen: woordenschat, synoniemen, taalregisters, taalvarianten, spelling, spraakkunst, begrijpend lezen

De honderd sterkste kandidaten spelen dan in april de finale in Kortrijk, gaststad op dat moment voor het slotevenement van de Junior Journalist-wedstrijd van het Davidsfonds. Er is een prijzenpot van 7.500 euro beschikbaar. Dirk Debuysere van Davidsfonds Ieper: “Ondertussen is een kernteam al enkele maanden aan het werk om de de proeven voor te bereiden en samen te stellen. Drie leraren uit het secundair onderwijs, een docent Nederlands van de lerarenopleiding van Vives steken die proeven in mekaar. Er wordt nog gezocht naar een informatica-tool die zich het best leent om de proef vlot online in te vullen.”

“Het is de bedoeling”, zegt Dirk Debuysere verder, “dat we midden oktober de proef voorleggen aan een expertenteam. Met de bedoeling finaal een wetenschappelijk goed onderbouwde en gevarieerde proef met een hoge validiteit te hebben ontwikkeld.”

Gezocht: bekende peter of meter om de wedstrijd uitstraling te geven

Krant van West-Vlaanderen is van plan om partner te worden van het Davidsfonds voor de organisatie van deze taalstrijd. “En het is de bedoeling om in 2020-2021 de Olympiade Nederlands voor het vierde jaar van het secundair onderwijs over heel Vlaanderen te organiseren”, zegt Dirk Debuysere.

Het Davidsfonds kent wel wat van grote taalwedstrijden. Van 1995 tot 2009 organiseerde de vereniging het Groot Nederlands Dictee, de grootste spellingwedstrijd in Vlaanderen, voor jongeren en volwassenen. Jaarlijks namen meer dan 10.000 mensen deel aan die wedstrijd. In Ieper startte dat dictee onder impuls van Dirk Debuysere en Aurel Sercu. En nu organiseert Davidsfonds over heel Vlaanderen met Toast Literair een van de grootste literatuurevenementen.

Om de wedstrijd nog meer uitstraling te geven, zoekt het Davidsfonds een bekende peter of meter. “Die hebben we nog niet gevonden”, vertelt Dirk Debuysere. “Maar het zou iemand als Wouter Deprez kunnen zijn. We lazen in zijn columns in De Standaard toch bezorgdheid over de evolutie van taalkennis en van taalvaardigheden bij jongeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier