Damse leerlingen vervangen voormalige dodendraad door bloemenrij

Bijschrift foto 1: De zesdeklassers ontvingen van Verhalis een doosje met 21 bloembollen. © (Foto Ev)
Redactie KW

Op donderdag 11 oktober verzamelden alle vijfde- en zesdeklassers van de Damse scholen om samen WOI te herdenken. Over een afstand van zo’n 1.000 meter werd in Lapscheure een lange bloemenrij aangeplant, op de plaats waar vroeger de dodendraad Nederland van België scheidde.

De beplanting kadert in het project ‘De Dodendraad Leeft’, waarmee Stichting Verhalis een landschapskunstwerk optrekt langs de hele Belgisch-Nederlandse grens: dat kunstwerk neemt de vorm aan van een lint van ruim honderdduizend witte krokussen, ter vervanging van de elektrische versperring die werd opgetrokken tijdens WOI en die onder 2000 volt spanning stond om spionnen, Belgische oorlogsvrijwilligers, Duitse deserteurs en smokkelaars tegen te houden.

De Dodendraad vroeg zo’n duizend slachtoffers, die nu ter ere van de honderdste verjaardag van de wapenstilstand van WOI en de afbraak van de Dodendraad op 28 plaatsen langs de grens worden herdacht met evenveel witte krokussen. “Het is een mooie schoolactiviteit waarbij we de geschiedenis een pak dichter bij de leerlingen kunnen brengen“, licht Stefaan Kerkhof toe, directeur van basisschool Sint-Maarten. “Dit is concrete geschiedenis voor onze leerlingen, die zich afspeelde dichtbij huis, het is nu eens géén ver-van-hun-bedshow. De leerlingen waren enthousiast over dit initiatief en kijken er al naar uit om de bloeiende krokussen vanaf februari te gaan bekijken.”

Stichting Verhalis voorzag voor iedere leerling een doosje met 21 bloembollen, waarvan ze er 20 meteen mochten planten en nog één witte krokusbol konden bewaren om thuis in de grond te steken. De bloeiende krokussenrij kan worden bewonderd vanaf februari langs de Zeedijk in Lapscheure, tussen de Blauwe Sluis en de Groenendijk.

(EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier