Corona schudt werking IBO Hopsakee en Popsjot door elkaar

© MD
Redactie KW

De beslissingen van de jongste Nationale Veiligheidsraad nopen het stadsbestuur van Poperinge om bijna de hele programmatie van Popsjot én IBO Hopsakee aan te passen. “Gelukkig biedt de stad ook mét coronaregelgeving graag aan alle kinderen en jongeren een gevarieerd en aantrekkelijk vrijetijdsaanbod in juli en augustus”, zegt schepen Marjan Chapelle (Samen).

Hét principe voor het zomerse vrijetijdsaanbod is de weekbubbel: een kind of jongere kan per week slechts deelnemen aan activiteiten van één organisator. Met andere woorden: een kind moet tijdens de zomervakantie per week kiezen voor Popsjot (zonder te ‘shoppen’ tussen de vele activiteiten), IBO Hopsakee, de speelpleinwerking of een ander initiatief zoals het kamp van een jeugdbeweging. “Tot vorig jaar was het bijvoorbeeld mogelijk om op maandag naar de opvang van IBO Hopsakee te gaan, op dinsdag en woensdag een Popsjot-kamp mee te maken en op donderdag en vrijdag te spelen in De Piepauw. Dit jaar is dit door de coronaregelgeving onmogelijk: van zodra een kind kiest voor één organisatie, moet het kind de rest van de week bij die bubbel blijven of anders één of meerdere dagen thuis of in de eigen bubbel elders opvang krijgen. De organisatie houdt voor de rest van die week een plaatsje vrij voor dat kind”, aldus schepen Loes Vandromme (CD&V).

Nieuw programma

“Daarom besliste de stad Poperinge om het volledige zomerse vrijetijdsaanbod aan het principe van de weekbubbel aan te passen. Dit heeft enorm grote gevolgen. Met uitzondering van de inschrijvingen voor enkele drie- en vierdaagse en alle vijfdaagse kampen, die perfect aan de weekbubbel beantwoorden, worden alle inschrijvingen voor Popsjot geannuleerd. Ook bij IBO Hopsakee worden alle inschrijvingen geannuleerd. Maar de stad laat de kinderen, jongeren en hun ouders natuurlijk niet in de kou staan. Alle betrokken vrijetijdsdiensten zijn bijzonder hard aan het werk om tegen vrijdag een nieuw zomerprogramma samen te stellen, conform het principe van de weekbubbel”, vult schepen Ben Desmyter (CD&V) aan.

Terugbetaling

Popsjot gaat dus volledig voor een reeks vijfdaagse zomerkampen. IBO Hopsakee schrijft kinderen (kleuters en eerste graad lagere school) bij voorkeur enkel per week in. Voor speelpleinwerkingen wordt ook verwacht dat de kinderen ook per week deelnemen. Vanaf vrijdag 12 juni gebeurt er een integrale terugbetaling van alle geannuleerde inschrijvingen van Popsjot. Voor IBO Hopsakee gebeurden nog geen betalingen.

“De stad begrijpt dat de gedwongen annuleringen de planning in veel gezinnen sterk bemoeilijken, maar is er ook van overtuigd dat het nieuwe en ruime aanbod straks de meeste noden kan invullen. Popsjot, IBO Hopsakee én de speelpleinwerkingen hebben een voldoende grote capaciteit om zelfs op basis van de huidige coronamaatregelen elk kind/ zijn favoriete vrijetijdsbesteding aan te bieden”, besluit schepen Loes Vandromme. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier