Coördinerend directeur scholengroep Scola gaat met pensioen: “Tijd nemen om te genieten”

Christine Van Praet en haar opvolger Peter De Graeve. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Op 1 november ging Christine Van Praet (62), coördinerend directeur van scholengroep vzw Scola, met pensioen. Ze wordt opgevolgd door Peter De Graeve (56).

Christine Van Praet startte drie jaar geleden als voltijds coördinerend directeur (codi) van op dat moment twee scholengemeenschappen die zouden samenvloeien in scholengroep vzw Scola. Ze combineerde tot dan haar functie als schooldirecteur van de Vrije Centrumschool Marke (VCSM) met een coördinerende functie voor scholengemeenschap Klavertje Vier.

22 jaar lesgeven

Samen met haar man Hendrik Vandekerckhove woont Christine in Marke. Het koppel heeft met Karen, Michaël en Steven drie kinderen en er zijn drie kleinkinderen.

Ze begon haar loopbaan in de Vrije Centrumschool in Marke en deed zo’n tien jaar interims voor ze benoemd werd. Naast onderwijzeres in verschillende leerjaren was ze ook catechiste, taakleerkracht en gaf ze sport. Ze gaf ook les in het bijzonder onderwijs. Na 22 jaar lesgeven was ze 16 jaar directeur van VCSM, waar ook Het Kleuterbos een afdeling van is. Sedert het begin van de scholengemeenschappen in 2003 deed ze al coördinerend werk voor scholengemeenschap Klavertje Vier. Die smolt in januari 2018 samen met scholengemeenschap De Wijngaard tot scholengroep vzw Scola, die scholen uit Aalbeke, Marke, Bellegem, Bissegem, Rollegem en Kortrijk omvat.

Veel lezen

Op 1 november ging Christine met pensioen. “Ik zal de goede raad van iedereen opvolgen en eerst tijd nemen om te genieten. Er liggen alvast stapels boeken op me te wachten. Ik lees graag, maar had nooit veel tijd om gewone boeken te lezen. Ik las alles over onderwijs, maar dat boeide me even veel.” Christine vertelt dat ze wel al ingeschakeld werd in de vormelcatechese op Rodenburg in Marke, waar ze al 18 jaar ondervoorzitter van het parochiaal wijkcomité is. Christine houdt van breien, haken, naaien, knutselen, schilderen en boetseren. Fietsen doet ze ook veel.

Er liggen nu stapels boeken op me te wachten – Christine Van Praet

Christine wordt opgevolgd door Peter De Graeve uit Drongen. Hij is gehuwd, vader van twee volwassen kinderen Gilles en Jasper. Hij houdt van de Ardennen, biljarten en kijkt graag naar autosport. Peter, die afkomstig is uit Wetteren, was twee jaar onderwijzer en werkte daarna 10 jaar in de privésector. “Toen ik mijn kinderen afzette aan de schoolpoort, begon mijn hart te bloeden”, zegt Peter die in 1999 terugkeerde naar het onderwijs. Hij gaf weer les en was laatst directeur van basisschool Nieuwen Bosch in Gent en halftijds coördinator van scholengemeenschap Klaverblad.

Verbindende functie

In de functie van codi voor scholengroep Scola sprak vooral het project zelf Peter aan: “Schoolbestuur, directies en leerkrachten zijn hier volwaardige partners in het hele schoolgebeuren.”

Een coördinerend directeur doet veel werk op de achtergrond en is de verbinding tussen schoolbestuur, directies en buitenorganisaties. Peter kon al wat inlopen en volgde de verslagen. Op de vraag of hij veranderingen zal doorvoeren antwoordt hij: “Never change a winning team, but do it your way!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier