Charlotte Strobbe is de nieuwe directeur van VTI Tielt: “Dit is een warme school”

Charlotte Strobbe is de nieuwe directeur van het Tieltse VTI. © WME
Philippe Verhaest

Het Tieltse VTI is het schooljaar gestart met een gloednieuwe directeur. Charlotte Strobbe ruilt het Roeselaarse VTI in voor Tielt en barst van de motivatie. “Dit is een erg warme school”, zegt ze. “Dat mocht ik al op mijn eerste dag ervaren.”

Charlotte Strobbe (39) bouwde de voorbije jaren een stevige carrière in de onderwijswereld uit. Ze startte in 2002 als leerkracht in het VTI van Roeselare, waar ze wiskunde, biologie en techniek gaf. “Maar ik werkte er ook mee aan de uitbouw van de richting STEM en gaf er mee vorm aan de techniekstudio”, verduidelijkt Charlotte, die met haar echtgenoot Wouter Vandenbroeke (leerkracht bij de Prizma-scholengroep in Izegem, red.) en haar zonen Remi (14) en Dré (13) in Ingelmunster woont. “Met die techniekstudio wilden we vijfde- en zesdeklassers uit het basisonderwijs warm maken voor techniek.

Drukker leven

Het meest recente schooljaar was Charlotte al technisch adviseur bij het VTI van Roeselare en ze behaalde ook een masterdiploma opleidings- en onderwijswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. “Die beide factoren zorgden ervoor dat ik ook effectief wilde doorstromen naar een directeursfunctie. Vorig jaar kreeg ik in Roeselare al de kans om mee het beleid vorm te geven en dat smaakte naar meer.

Toen Charlotte de vacature voor een nieuwe directeur in het Tieltse VTI onder ogen kreeg, twijfelde ze geen minuut. “Het leek me een unieke kans die aan mijn persoonlijke ambitie beantwoordde. Het feit dat ik opnieuw in een VTI aan de slag kon, gaf de doorslag. De kern van de zaak is dezelfde, enkel de locatie is anders.”

Ik heb altijd met plezier voor de klas gestaan, maar nu wil ik mee de lijnen uitzetten

Die locatie spreekt Charlotte ondertussen enorm aan. “Ik ben op 12 augustus van start gegaan en heb me de overstap nog geen moment beklaagd. Mijn leven is een pak drukker geworden – ik verlaat de school nooit voor 19 uur – en ik neem mijn job ook nu weer mee naar huis, maar ik geniet met volle teugen. Hier heb je een schitterende accommodatie en enthousiaste collega’s die samen hetzelfde doel nastreven: onze leerlingen een uitstekende opleiding bezorgen.”

Mooie projecten

Een maand na haar start is Charlotte zich nog altijd stevig aan het inwerken. “Dit eerste schooljaar zal ik nog elke dag nieuwe dingen ontdekken, denk ik. Maar dat is ook logisch. Gelukkig kan ik rekenen op de steun van de collega’s die me hier perfect wegwijs maken. Het VTI van Tielt is een erg warme school met ambitieuze onderwijsmensen en een pak mooie projecten, zowel voor onze BSO- als TSO-leerlingen. Denk maar aan de tuimelwagen voor de politiezone Regio Tielt die hier ontwikkeld werd. We maken ook deel uit van het Erasmus+-project, waarbij leerlingen in het buitenland samen met drie andere scholen een technische oplossing uitwerken voor een maatschappelijk probleem. En ook duoleren dragen we hoog in het vaandel. Zo hebben de vele plasticbedrijven uit regio Tielt zich geëngageerd om hun machinepark en knowhow ter beschikking te stellen. Zo kunnen onze leerlingen op de werkvloer en in een hoogtechnologische omgeving bijleren.”

Perceptie veranderen

Charlotte wil als kersvers directeur meehelpen om het technisch onderwijs in regio Tielt op een moderne manier verder uit te bouwen. “We willen onze leerlingen voorbereiden op zowel de arbeidsmarkt als het hoger onderwijs. Wij slaan letterlijk de brug tussen denkers en doeners. Jammer genoeg blijft de algemene perceptie heersen dat technisch onderwijs minderwaardig zou zijn. Volledig onterecht, want hier worden profielen gemaakt die de wereld kunnen veranderen. Denk maar aan alternatieve energie of de klimaatverandering. Daar kunnen mensen met een technische achtergrond echt iets in betekenen.”

De eerste twee échte schoolweken steken ondertussen achter de kiezen, maar het lesgeven an sich mist Charlotte niet, zegt ze. “Ik heb altijd met heel veel passie voor de klas gestaan, maar nu brandt er een nieuw vuur in mij”, benadrukt ze. “Nu wil ik mee de lijnen uitzetten en een mooie toekomst voor deze school realiseren.”

Het VTI van Tielt telt op vandaag 630 leerlingen en een 100-tal personeelsleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier