Caithlyn en Julie blikken terug op ek discodansen: “Bakken ervaring opgedaan”

Julie Salomez, tweede van links, en Caithlyn Cael, tweede van rechts: "De flashy pakjes die we dragen, maken de dans af." © gf
Redactie KW

Caithlyn Cael (14) en Julie Salomez (13) trokken eind oktober naar het Europees Kampioenschap disco dance in het Italiaanse Montecatini Terme. Ze traden aan in de competitie voor small groups en in teamverband. “De uitslag mag dan een kleine tegenvaller zijn, we hebben bakken ervaring opgedaan!”, klinken beide dames overtuigd.

“Wij dansen allebei bij dansschool Dance Space in Zillebeke. We werden geselecteerd voor het Europees Kampioenschap op basis van de wedstrijden die we door het jaar heen dansten. De delegatie van Dance Space op het EK bestond uit 27 dansers. Caithlyn en ik dansen samen in een small group – dat zijn groepen tot maximum 7 dansers – en in team. Teamgroepen tellen 12 tot 24 dansers”, verduidelijkt Julie. “Disco is een heel eigen stijl die een combinatie maakt van lenigheid, dans, show, mimiek… En dat alles op heel opzwepende discomuziek met een hoog aantal beats per minuut. Wie het geen sport noemt, moet dringend eens komen kijken!” lacht Caithlyn.

Geen fouten gemaakt

“Zelf zijn we erg tevreden met onze prestatie. We hebben geen fouten gemaakt, we dansten voor wat we waard waren. In de categorie small group werden we 34ste van de 40 deelnemende groepen. Met ons team behaalden we de 9de plaats op 12 deelnemende teams. We zijn ervan overtuigd dat we meer verdienden”, kijkt Julie terug. “Onze mama’s vergelijken het EK met het Eurovisiesongfestival”, vult Caithlyn aan, “Het zijn vaak dezelfde landen die veel punten krijgen. Ze hebben een geschiedenis op het EK, scoren altijd goed, en dus krijgen ze precies altijd makkelijker hogere scores dan kleine landjes zoals België. Wij kijken alvast tevreden terug, en ook onze coaches zijn trots op wat we hebben neergezet. Dat is het belangrijkste.”

“Het was mijn eerste EK”, gaat Julie verder. “Ik was niet nerveus voor de wedstrijd – ik heb gemerkt dat ik al gegroeid ben door de wedstrijdervaring die we al op deden. Tijdens mijn eerste wedstrijden was ik zenuwachtiger dan nu op het EK,” lacht ze. “Voor mij was het ook het eerste EK, maar ik deed wel al mee aan drie WK’s. Eigenlijk is er niet veel verschil: een WK is niet veel sterker bezet dan een EK. De goede discolanden komen uit Europa, maar België is een klein broertje in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland, waar de dansers van onze leeftijd maar een halve dag naar school gaan en de rest van hun tijd hard trainen”, aldus een nuchtere Caithlyn.

“De reis naar Montecatini Terme was geen cadeau: we zaten meer dan 15 uur in de bus en dat kruipt in je kleren! Onze mama’s zijn nog altijd niet helemaal bekomen”, lacht Julie. Zijn de mama’s de grootste supporters van de meisjes? “Onze mama’s hebben nog geen enkele wedstrijd gemist”, aldus Julie. “Mijn mama misschien toch eentje. Op mijn plechtige communie glipte ik even weg van mijn eigen feest om het BK te gaan dansen. Toen is mama niet meegegaan. Ik kwam toen wel thuis met de beker, dus het loonde wel de moeite”, knipoogt Caithlyn.

Als 4-jarige aangesloten

Dansen is duidelijk de rode draad door hun jonge leven. “Ik ben eerder toevallig bij Dance Space terechtgekomen. We reden de dansschool voorbij en zagen dat er opendeur was. Mama en ik zagen de demo kinderdisco, en de dag zelf heb ik me ingeschreven. Ik was toen vier jaar”, lacht Caithlyn. Julie heeft als kleuter nog geturnd, maar al snel kwam ze bij dans uit: “Na een jaartje bij Tros, sloot ik me aan bij Dance Space. Mijn mama danste hier toen ook, en we vonden het leuk om naar dezelfde dansschool te gaan. Ik heb er alvast geen spijt van!”

12 uur per week trainen

“Wij dansen allebei verschillende stijlen bij Dance Space. Naast disco zitten we ook samen in de groep bij hiphop en clipdance. Ikzelf doe ook nog modern, en zo kom ik op 12 uur dansles per week”, vertelt Caithlyn. “Moderne dans doe ik niet”, aldus Julie. “Ik dans elf uur per week. Momenteel is dat combineerbaar met school. Het is niet altijd evident, maar het lukt. Ik heb wel niet veel ruimte meer voor iets extra. Eens een avondje rust moet ook kunnen, maar dat komt er niet veel van.”

Dromen hebben de dames ook nog. “Een WK zou ik ook wel eens willen meemaken… Maar mijn ultieme droom is een beker te winnen met een solo disco optreden. Daar wil ik me op toeleggen”, zegt Julie. Ook Caithlyn droomt van een mooie solo prestatie: “Daarnaast zou ik graag ook weer deelnemen aan hiphopwedstrijden. Ik zit ook bij het showcase team, dat commerciële optredens doet, zoals tijdens de Kattenstoet, bij Halloween, op Ketnet… Ik hou van de afwisseling.”

Maar het zijn ook echte meisjes: de blingbling die bij het discodansen hoort, nemen ze er graag bij. “De flashy pakjes maken de dans af. Hoe mooier de danser eruit ziet, hoe mooier de dans is. Bij disco hoort ook bruinen zonder zon, valse wimpers, getoupeerd haar, pailletten over onze hele outfit… Het totaalplaatje maakt disco tot een wervelend geheel. Super om te zien, nog leuker om te doen!” lacht het duo. (Lien Leroy)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier