Brugse scholen houden vast aan drive-inproclamatie, ondanks nieuwe regels

© Getty Images/EyeEm
Olaf Verhaeghe

Middelbare scholen die dit schooljaar hun zesdejaars willen uitzwaaien met een proclamatie kunnen maximum 100 mensen ontvangen. Vanaf 1 juli zijn 200 mensen toegelaten. Maar de vier Brugse scholen die een heuse drive-inproclamatie op poten zetten zijn niet van plan om van hun uniek afscheid af te wijken.

De Vlaamse onderwijsadministratie heeft dinsdagavond aangekondigd dat proclamaties met maximum 100 mensen zijn toegelaten. Vanaf 1 juli kunnen de afscheidsvieringen voor de zesdejaars zelfs met 200 mensen. De regels zijn dezelfde als voor religieuze en niet-religieuze ceremonies en er wordt aangeraden om alles in open lucht te organiseren. Eten en drinken uitdelen aan de genodigden is niet toegelaten. Let wel: scholen zijn absoluut niet verplicht om een proclamatie te organiseren.

Bij het de Frères van Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut, het Instituut Mariawende-Blydhove, het Vrij Handels- en Sportinstituut en het Sint-Andreaslyceum Sint-Kruis is men niet geneigd om de plannen aan te passen. De vier Brugse middelbare scholen kondigden vorige week hun bijzondere proclamatie aan: een drive-inevenement. “Neen, wij blijven absoluut bij onze plannen”, glimlacht Lieslot Denoyette, adjunct-directeur van de Frères. “We staan voor de volle 100 procent achter onze drive-in.”

De Brugse scholen palmen op 29 en 30 juni de busparking aan de Bargeweg en ontvangen de zesdejaars en hun ouders in twee shiften met telkens 150 à 200 wagens. De ceremonie, speeches en feestelijkheden zijn te volgen op groot scherm en via de FM-radio. Om het diploma effectief overhandigd te krijgen, mogen de laatstejaars heel even uitstappen. “Het wordt sowieso een uniek afscheid dat onze leerlingen zich nog lang zullen herinneren”, knipoogt directeur Lieslot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier