Brugse jongeren studeren straks tussen de oudjes

Een opmerkelijke nieuwe locatie is het Woonzorgcentrum van vzw Curando op de Jeruzalemsite aan de Rolweg. © PDV
Redactie KW

Nu de blokperiode aanbreekt voorziet het Brugse stadsbestuur samen met vele partners opnieuw in plaatsen waar jongeren in alle rust kunnen studeren. “Voor het eerste kunnen we meer dan 1.000 plaatsen aanbieden”, stelt schepen voor Jeugd en Brugge Studentenstad Franky Demon enthousiast.

In mei en juni breekt voor studenten traditioneel de blokperiode aan. Niet iedereen studeert graag thuis of op kot en daarom gaan een pak studenten op zoek naar een rustige locatie waar ze ook elkaar kunnen inspireren en motiveren. Het stadsbestuur ondersteunt nu al enkele jaren die trend tot het samen studeren op rustige locaties en ging ook dit jaar op zoek naar bijkomende studieplaatsen.

Alternatieve locaties

“Studenten kunnen tijdens de komende examenperiode op maar liefst 15 locaties terecht”, zegt schepen Franky Demon (CD&V). “De Biekorf is nog altijd de meest populaire locatie maar we willen voldoende alternatieve locaties om daar de druk wat van de ketel te halen. Ook de reguliere bibliotheekbezoekers moet daar immers blijven terecht kunnen. Nieuw dit jaar is dat ook twee kerken hun deuren open zetten. Met name de Sint-Katarinakerk in Assebroek en de prachtige Sint-Jakobskerk. Deze kerk ademt rust en stilte uit. Elke week- en zaterdag kunnen 30 studenten er hun examens voorbereiden. In het nabijgelegen Sint-Michielshuis kunnen ze poolen of tafeltennissen én ze kunnen er water en frisdrank kopen.”

“We willen voldoende alternatieve locaties om druk weg te nemen in de Biekorf”

Verder kan er nog gestudeerd worden op de campussen van de Brugse hogescholen Vives, Howest en KU Leuven. Ook de concertzaal van jeugdhostel De Snuffel wordt tijdelijk omgetoverd tot studielocatie. Net als de voorbije jaren kunnen de studenten ook terecht in het rijks- en stadsarchief. Een opmerkelijke nieuwe locatie is het Woonzorgcentrum van vzw Curando op de Jeruzalemsite aan de Rolweg. Daar kunnen zes studenten in de cafetaria rustig studeren.

praatje doen

“Er is dus ook de mogelijkheid om een praatje te slaan met de senioren die er verblijven en de bezoekers van het dagcentrum”, stelt schepen Demon. “Studenten kunnen er genieten van gratis water, koffie, thee en fruit. Er kan ook een warme maaltijd genomen worden samen met de bewoners. Even uitblazen kan in de mooie tuin en er kan zelfs een partijtje tafelvoetbal gespeeld worden.” Een overzicht van alle locaties met hun openingsuren is te vinden op www.brugge.be/studeerruimte. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier