Met de start van het nieuwe academiejaar in Brugge werd aan het station het nieuwe Kulab-gebouw in gebruik genomen. Zo'n achthonderd studenten zullen proberen om er hun opleiding tot een goed einde te brengen. Een aantal opleidingen van zowel de hogeschool Vives als de KU Leuven vinden er ook een nieuw onderkomen na de verhuis van Oostende naar Brugge.

Dit heeft ook gevolgen voor de studentenclubs, want die migreerden mee. Op dit moment telt Brugge tien studentenclubs: Sd'A, Zwarte Kielen, De Zwoane, Sorhoma, Turistica, Kring Brugge, Aethyra, Salutem, Brihos en Amiscientia. Nieuwe verenigingen zijn Sd'A, Zwarte Kielen en Kring Brugge. De twee eerstgenoemde clubs zijn al jaren gevestigde waarden met een werking in Oostende, maar vinden voortaan onderdak vinden in Die Scone. Begin september werd Kring Brugge uit de grond gestampt voor studenten die een opleiding aan de nieuwe campus van KU Leuven Brugge volgen.

De Brugse schepen van Jeugd Franky Demon (CD&V) toont zich alvast bijzonder opgetogen met de komst van de studenten en nieuwe -clubs. "Het schepencollege en schepenen is mij gevolgd om alle studentenclubs vanaf dit jaar officieel te erkennen als jeugdvereniging", zegt Demon. "Concreet kunnen de clubs dankzij deze maatregel drie keer gratis (audiovisueel) materiaal uitlenen bij de uitleendienst van onze Dienst Organiseren. Daarnaast huren ze materiaal aan een voordeeltarief. Uit ervaring weten we dat dit bij het organiseren van een fuif een grote hap uit het budget opsoupeert. Op die manier worden de kosten gedrukt. Het wordt ook makkelijker om een fuifcheque, cultureel evenement of jeugdmuziekfestival te organiseren. Ook het huren van Cultuurzaal Daverlo kan voortaan aan voordeeltarief."

Op donderdag 12 oktober kunnen alle Brugse studenten naar Student Welcome, een gratis feestje voor hen in de Magdalenazaal. Die avond kunnen ze onder meer Compact Disk Dummies, Roméo Elvis x Le Motel en The Whatevers meemaken.

(svv)