Dit jaar staat de wedstrijd in het teken van de vriendschap. "Een universeel thema dat alle kanten uit kan", vindt alvast Veerle Deblauwe, die al een paar keer de provinciale prijsuitreiking presenteerde en bij deze editie meter wordt.

Ze was in een vorig leven Ketnet-wrapster en tegenwoordig journaliste bij Radio 2 West-Vlaanderen. "Men zegt weleens dat jongeren het schrijven verleren, maar er zitten altijd pareltjes tussen de inzendingen. De jongste deelnemers verrassen met hun fantasie, de opiniestukken van de oudste deelnemers zijn vaak helder geschreven en laten jeugdig idealisme zien. Dat vind ik ook het charmante aan deze wedstrijd: ze zet jongeren niet alleen tot schrijven aan maar triggert hen ook om kritisch na te denken", klinkt het.

Als radiojournaliste is Veerle zelf elke dag met taal bezig. "Ik heb altijd al graag gelezen en geschreven. Als kind hield ik een dagboek bij en ik schrijf graag ouderwetse brieven. Maar een prozatekst schrijven is natuurlijk nog iets anders, en het verschilt ook van radiojournalistiek: deze jongeren brengen een verhaal in zijn meest pure vorm, de kracht van het woord primeert hier."

De provinciale laureaten worden op 22 april in Blankenberge verwacht voor een dagje plezier te land, ter zee en in de lucht.

(WK)