Bissegems jeugdhuis De Plekke staat opnieuw aan de start

Vooraan zitten Conan Vandenbulcke, Arne Van Belle, Chelsey Dewolf, Vic Debonne, ervoor Mathias De Brauwere, Remco Quidousse en Jesse Terryn. Achteraan herken je Robin Bonnier, Henri Mestdach, Stef Debonne, Klaas Vlieghe en Stef Coornaert. © EDB
Redactie KW

Jeugdhuis De Plekke begint aan een ‘nieuwe jeugd’. Een nieuwe lichting jongeren werd gevonden om het jeugdhuis draaiende te houden. “Wij zijn 25 jaar”, luidt het bij de ‘anciens’ en willen volgend jaar stoppen. We zijn tevreden dat er opvolgers gevonden werden.”

Door Els Deleu

Jeugdhuis De Plekke startte in 2003. Net zoals in de meeste jeugdhuizen het geval is, wisselen de bestuursleden regelmatig. “Wij zijn nu drie jaar bezig en zijn allemaal rond de 25 jaar. Het werd tijd dat we weer nieuwe mensen vonden”, zeggen voorzitter Klaas Vlieghe en penningmeester Robin Bonnier. Samen met drie andere ‘anciens’ blijven ze nog een jaar bij het bestuur. “Volgend jaar moet het contract weer voor drie jaar verlengd worden. Zo lang zagen wij dit niet meer zitten; gelukkig vonden we opvolgers.”

Pintjes aan 1,40 euro

De nieuwe bestuursleden zijn een groep vrienden die al regelmatig het jeugdhuis bezochten. “Stef Debonne wist dat zijn broer Vic er wel voor openstond, en zo is de bal aan het rollen gegaan.” Het eerste weekend dat het nieuwe bestuur opende, was alvast een succes. “Alle drank was uitverkocht.”

Volgens Robin Bonnier en Klaas Vlieghe komen de nieuwe jongeren ook met heel veel ideeën af. “We houden om de twee weken een vergadering en bekijken we welke evenementjes en optreden-tjes we kunnen plannen.” Het verjaardagsweekend van De Plekke is alvast gepland op 31 augustus en 1 september. “Het wordt een ‘sweet sixteen’, want De Plekke bestaat 16 jaar.”

Op vrijdag en zaterdag zal het jeugdhuis altijd geopend zijn. “Met voetbalwedstrijden of tijdens de vakantie kan het ook zijn dat we iets doen tijdens de week. We moeten onze winst halen uit de verkoop van goedkope pintjes die we aan 1,40 euro verkopen. Het is niet altijd gemakkelijk om rond te komen. We worden gelukkig goed begeleid door Tranzit van Stad Kortrijk en door vzw Formaat. De stad betaalt de huur terug in subsidies en heeft gezorgd voor beveiliging na de inbrakenplaag bij de jeugdhuizen.”

Opvolging verzekerd

Klaas Vlieghe, die elektricien is in machinebouw en Robin Bonnier, die teamleider is bij Fomico in Zwevegem, blijven met de andere anciens nog een jaar in het bestuur om de nieuwe groep te begeleiden. “De nieuwe jongeren noemen ons ‘papa en mama'”, lachen Klaas en Robin. “We zien erop toe dat er geen domme aankopen gebeuren. We hadden nog nooit financiële problemen en stonden nog nooit negatief en willen de nieuwe groep ook in die zin opleiden.”

Volgens Klaas en Robin is de ‘oude garde’ nu ook meer gemotiveerd nu de opvolging verzekerd is. “We zien ernaar uit om later ook weer op ons gemak een pintje te komen drinken en herinneringen op te halen in De Plekke, en te zien dat het goed gaat!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier