Bijna 3 miljoen euro voor extra plaatsen in Kortrijkse scholen

Op de foto herkennen we Joke Vanhoorne (inrichtende macht PTI), Geert Dewitte (directeur infrastructuur Rhizo), Diter Den Baes (algemeen directeur Scholengroep 26), schepen van Onderwijs Kelly Detavernier, Elke Vandekerckhove (directeur tweede graad Guldensporencollege Kaai), Tuur Ottevaere (directeur Don Boscollege Kortrijk) en Francis Bruyneel (directeur PTI Kortrijk). © EDB
Redactie KW

De Vlaamse regering zorgt voor extra middelen om bijkomende plaatsen in de klassen van de middelbare scholen te realiseren. In West-Vlaanderen gaat dit over 11 scholen voor 1.669 bijkomende plaatsen.

Door Els Deleu

Er komen middelen voor 300 extra plaatsen in Oostende en 410 in Roeselare. Kortrijk spant de kroon met bijna nieuwe 960 plaatsen. In Kortrijk wordt er 2.886.000 euro geïnvesteerd door de Vlaamse regering voor extra plaatsen. In Guldensporencollege, Rhizo, Don Boscocollege en PTI campus Wetenschap en Groen komen er telkens 200 plaatsen bij en in Athena campus Heule bijna 160.

Duizend bijkomende leerlingen

De Vlaamse regering voorziet dat er tussen 2017 en 2027 zo’n duizend leerlingen in het secundair onderwijs in Kortrijk zullen bij komen. Daarom stuurde men half november vorig jaar een afsprakennota naar de steden. “Nadat we bij de stad deze brief ontvingen kwamen we de week er op al samen met de verschillende scholengroepen en de relevante gemeentelijke diensten zoals bijvoorbeeld stedebouw om projectvoorstellen te bekijken om de capaciteit te verhogen”, aldus schepen van Onderwijs Kelly Detavernier (N-VA). De Vlaamse regering selecteerde projecten die aan verschillende criteria moesten voldoen. De Kortrijkse scholengroepen kregen groen licht om samen voor zo’n 960 extra plaatsen te zorgen.

Bij Don Bosco is men al volop bezig met het bouwen van een nieuw schoolgebouw met tien leslokalen voor 200 leerlingen dat in september moet openen. “We willen nu ook nog een extra polyvalente ruimte aan de sporthal bijbouwen“, stelt directeur Tuur Ottevaere. “Deze ruimte zal inzetbaar zijn voor sport, expressie en voor alternatieve lesvormen, maar is ook bruikbaar voor de speelpleinwerking, de stad, Chiro Don Bosco en de lokale gemeenschap.” De school zal er naast de 40 procent subsidie nog 120.000 euro eigen middelen in investeren.

Athena campus Heule nam nog maar een nieuw gebouw in gebruik, maar wil een nieuwe verdieping op een bestaand gebouw uit de jaren 70 creëren. “Hiervoor moet nog een stabiliteitsstudie gebeuren”, aldus algemeen directeur Diter Den Baes van Scholengroep 26. “Er was daarvoor al een traphal voorzien, maar dan werd beslist om eerst een nieuw gebouw te plaatsen. Nu willen we toch die verdieping creëren. Indien dit niet lukt werken we met een corridor en bouwen we naast het gebouw. We willen met mobiele wanden werken om in te spelen op wijzigende noden, groepsactiviteiten en moderne lestechnieken. Deze nieuwe klaslokalen kunnen ook voor het avondonderwijs gebruikt worden.”

PTI Kortrijk campus Wetenschap en Groen – de tuinbouwschool – zag in de laatste tien jaar al haar leerlingenaantal verdubbelen naar bijna 500. “Wij willen deze campus uitbreiden met vier klassen. Ook werd Hoeve Walle in 2013 aangekocht door de provincie. Deze zal ingericht worden als praktijkruimte voor de lessen dierenverzorging maar men wil er ook een milieuroute en een samenwerking met de buurt realiseren. Deze projecten worden geraamd op 1.133.000 euro waar de provincie als inrichtende macht 700.000 euro voorziet. “We willen alles voltooien in 2020”, stelt directeur Francis Bruyneel.

Spes Nostra Heule komt met een vierledig voorstel. De studiezaal wordt er omgebouwd tot drie eerstegraadsklassen, het sanitair zal uitgebreid worden, lockers worden er verplaatst om files binnen de school te vermijden doordat leerlingen van verschillende graden momenteel op hetzelfde moment op dezelfde plaats moeten zijn en de speelplaats wordt heraangelegd en uitgebreid om bij mooi weer te kunnen inzetten als leslokaal. Het totale project kost 440.000 euro, daarvan wordt ook 40 procent gesubsidieerd.

Guldensporencollege voorziet een uitbreiding op de campus Engineering waar zes klassen en een open klas zal bijgecreëerd worden in de vleugel die aan de studiezaal paalt. “Dit ligt centraal op de site en paalt aan de eerstegraadsschool. Ook tweede graad TSO en BSO zitten daar en CLW (Centrum voor Leren en Werken) en de Okan-klassen liggen op dezelfde campus. Daar verwachten we ook een sterke aangroei van leerlingen“, besluit directeur Elke Vandekerckhove, die hoopt om dit te realiseren in het schooljaar 2022-2023.

Rhizo zal lokalen realiseren in de bestaande vleugel die vorig jaar verlaten werd door de zusters op de campus van de Sport- en Lifestyleschool in de Deken Camerlyncklaan. “De uitvoeringstermijn zal hier waarschijnlijk langer zijn, want we willen ook de buurt betrekken om tegemoet te komen aan de noden die er zijn“, aldus directeur infrastructuur Geert Dewitte. Verder wil Rhizo op de campus aan de Burgemeester Nolfstraat bijkomende simulatieruimtes realiseren voor ouderen-, kind- en thuiszorg. “We stellen hier 2021 voorop om dit te realiseren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier