Basisschool SJSP Campus Zuidlaan is klaar voor de test

Juf Caroline Bonte en directeur Ilya Aerts in de opvang. (foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Ook in de basisschool SJSP Campus Zuidlaan in Blankenberge zijn ze klaar voor de grote test vrijdag.

“Wij moedigen de ouders enerzijds wel aan om hun kinderen vanaf vrijdag weer naar school te sturen maar verplichten ze daar anderzijds ook niet toe. Voor wie echter beslist om de kinderen voorlopig nog thuis te laten, kunnen we de continuïteit vanaf vrijdag niet meer garanderen. We kunnen onze leerkrachten niet voltijds hier én via afstandsonderwijs aan het werk zetten”, zegt directeur Ilya Aerts. De school start er vrijdag met een ludieke toets. “Onze turnleerkracht zal in de gedaante van een politieagent kruipen die de eerste schooldag in goede banen moet leiden”, glimlacht Ilya.

Voor de kleintjes is er ‘Anna’, een figuurtje dat hen zal helpen om gewoon te worden aan mondmaskers. “Vooral bij jonge kinderen komen die wat beangstigend over maar als ze ermee spelen, raken ze er snel mee vertrouwd. Anna draagt zelf ook een maskertje, en via kleurplaten en knutselwerkjes kunnen de kleutertjes eraan wennen.”

Dingen benoemen

“We moeten in het nieuwe coronatijdperk ook rekening houden met het sociaal-emotioneel welbevinden van de kinderen, de tijd nemen om dingen te benoemen en te bespreken: hoe voelen ze zich, wat missen ze? Ze zullen hun vriendjes al een hele tijd niet meer gezien hebben als ze vrijdag weer naar school komen”, klinkt het. Ook aan de pictogrammen die plots overal opduiken, zullen de kinderen moeten wennen: anderhalve meter afstand houden, handjes wassen, niezen in de elleboog,… Aan de schoolpoort moeten de handen eerst ontsmet worden, binnen de schoolmuren geldt vanaf nu overal eenrichtingsverkeer.

“De speelplaats wordt in zes zones verdeeld, de pauzes zullen per bubbel op een ander tijdstip plaatsvinden en 17 bubbels, dat vraagt best wel wat organisatie.”

“De grote vraag is ook: hoeveel leerlingen zullen er vrijdag komen opdagen? Er is een capaciteit van 204 kinderen voor het eerste en het tweede leerjaar – onze derde graad zit in de campus Weststraat – net als de opvang. We weten dus nog niet zo goed waar we aan toe zijn en wat er allemaal op ons afkomt. Dat is een beetje beangstigend”, klinkt het.

Een hoop gepuzzel

De kleuterjuffen zullen ook ingezet worden in de opvang. “De weekplanning voor de kleuters wordt dus vanaf nu een lightversie.”

“De leerkrachten uit het derde en vierde leerjaar blijven uiteraard nodig voor het afstandsleren, terwijl voor het eerste en tweede leerjaar er enerzijds hier op school zal worden lesgegeven, en anderzijds ook via afstandsonderwijs aan onze risicogroep.”

“Ook dat wordt dus een hoop gepuzzel”, aldus nog directeur Ilya Aerts.