Basisschool De Klimtoren breidt uit met pastoriewoning

Toen de pastoriewoning in het najaar van 2018 vrijkwam, zag directrice Rebekka Buyse daar meteen een opportuniteit in. © Davy Coghe
Redactie KW

Basisschool De Klimtoren barst uit zijn voegen. Vanaf volgend jaar huurt De Klimtoren de pastoriewoning, recht tegenover de school. Deze staat vrij sinds het najaar van 2018. De enig overgebleven Jabbeekse pastoor woont immers in de Varsenaarse pastorie. In de vrijgegeven Jabbeekse pastoriewoning komen er twee klassen en de eetzaal voor de kleuters.

Het capaciteitsprobleem van basisschool De Klimtoren stelt zich al langere tijd. Sinds een aantal jaren zit de school telkens aan een leerlingenaantal van boven de 400. Enkele jaren geleden werd zelfs een oproep gedaan om kinderen ‘s middags, vanwege de overvolle refter, thuis te laten eten. Vorig jaar kende de school een aangroei van meer dan 60 nieuwe leerlingen. Toen de pastoriewoning in het najaar van 2018 vrijkwam, zag directrice Rebekka Buyse daar meteen een opportuniteit in.

Tijdelijk in oude bib

“We hebben inderdaad in november 2018 de vraag gesteld aan het gemeentebestuur of we de pastorie zouden mogen gebruiken om ons capaciteitsprobleem op te lossen”, vertelt Rebekka Buyse. “Ik had toen net gehoord dat onze pastoor weg moest en dat er één nieuwe pastoor kwam voor Groot-Jabbeke. Ik heb toen gevraagd waar de nieuwe pastoor zou gaan wonen en of het een optie was dat wij de vrijgekomen pastorie zouden mogen verbouwen tot klassen. Ik voelde toen meteen een positieve bereidwilligheid van het bestuur.”

Uiteindelijk heeft de beslissing nog wat op zich laten wachten en moeten we een tijdelijk onderkomen zoeken voor twee klassen van de lagere school. Het gemeentebestuur stelde voor om voor enkele maanden de oude bib te gebruiken.

“We zullen nu met zo weinig mogelijk kosten twee klaslokalen maken in de oude bib. En van zodra we de vergunning hebben voor het verbouwen van de pastorie hopen we zo snel mogelijk onze intrek te kunnen nemen tegenover de school. Dat kan vlug gaan, want het ontwerpplan is immers al klaar.” Juf Frauke (leergroep 2) en juf Lieselotte (leergroep 1) waren de eerste gegadigden om te verhuizen van locatie. Het gaat om 44 kinderen die er hun vaste leerstek krijgen.

IT- en STEAM-lokaal

“De pastorie zullen we boven verbouwen tot twee mooie ruime klassen met een gemeenschappelijke zitruimte en een sanitair gedeelte. De benedenverdieping willen we graag opentrekken om er onze kleutereetzaal in onder te brengen, naast een vergaderlokaal. De kleuters kunnen dan op een rustige locatie lunchen, los van de lagere school. De kleutereetzaal kunnen we dan verbouwen tot STEAM-lokaal. Dat staat voor science, technology, arts, mathematics. Daar komt ook een ruimte om onze kleuters te laten turnen. Nu doen we dat in de oude bib. Vanaf volgend schooljaar kunnen al onze leerlingen van de 3de graad intekenen voor een keuzevak, voor anderhalf uur per week. Ze mochten eind dit schooljaar de keuze maken tussen Arts, Vocals, sports, Engels, STEAM en ICT. Vandaar dat we ook extra ruimte op school willen creëren voor een IT-lokaal en STEAM-lokaal. We hopen om dat allemaal tegen het einde van dit jaar rond te krijgen.” (Patrick Anthone)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier