Basisschool De Kleine Prins Abele zit in nieuw gebouw, geen opendeur door corona

Linda Vanhee, de directrice van VBS De Kleine Prins, stelde vorige maand nog een nieuw schoolgebouw voor. Nu wordt ook stevig geïnvesteerd in de speelplaats en de afdaken. (foto MD) © MD
Redactie KW

Sinds kort heeft elk kind van De Kleine Prins in Abele weer een eigen klas in steen. Van de start van de werken tot de ingebruikname van de nieuwe school ging slechts twee jaar. Door de coronacrisis kan de opendeur echter nog niet doorgaan.

Maandagmorgen werden de twee jaar lang gebruikte klascontainers opgehaald om ze te voeren naar de school Sint-Sixtus in Westvleteren. Daar zullen nu immers ook werken starten. En dat betekent dat het bouwproject in Abele alvast beëindigd is. Waar we soms horen dat het wel tot tien jaar kan duren voor een school over nieuwe of gerenoveerde gebouwen kan beschikken, duurde de bouw van een volledig nieuw polyvalent gebouw slechts twee jaar.

Nood aan extra ruimte

Gedurende de voorbije tien jaar kwamen alsmaar meer kinderen naar VBS De Kleine Prins in Abele, met een nooit gekende groei van 50 kindjes in 2007 naar 90 dit schooljaar. En weet dat een vierde van de kinderen uit Frankrijk komen om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. “En dus was er alsmaar meer nood aan beschikbare ruimte”, aldus de 59-jarige directrice Linda Vanhee. “Natuurlijk spreken we al enkele jaren met de inrichtende macht om een extra schoolgebouw te krijgen. Maar veel ruimte was er niet voorhanden. Onze school langs de Trappistenweg bij het binnenrijden van Abele ligt immers wat gevangen achter Kunstkamers De Queeste. Uitbreiding zou dus enkel achter het bestaande schoolgebouw kunnen, waarbij er dan ook nog grond zou moeten verworven worden.”

Geen opendeur door corona

“Diverse zaken werden bekeken tot we kennis kregen van het Vlaams Project van Huursubsidie. De dekenij Poperinge is eigenaar en bouwheer en de KRBP huurt de school. Het Vlaams Project van Huursubsidie werd immers in het leven geroepen om vlot bijkomende plaatsen te realiseren. Door de enorme groei van onze landelijke grensschool konden we noodzaak bewijzen. Ons project werd ingediend op 30 maart 2018 en al op 27 juni 2018 werd alles goedgekeurd. Het optrekken van het schoolgebouw startte in maart 2019 en met de volledige afwerking heeft het dus amper een jaar geduurd.We zijn vooral blij met de aandacht voor de kleinere school vanuit Vlaanderen. Vooral het economisch weefsel is weer wat versterkt. De opening met opendeur zou normaal plaatsvinden op zondag 29 maart na de doortocht van Gent-Wevelgem en dit met bezoek van minister van Onderwijs Ben Weyts. Corona heeft er echter anders over beslist.

Eindelijk lerarenlokaal

Het nieuw gebouw is circa 100 m² groot en telt drie bouwlagen. “Ja, op een relatief kleine ruimte is er heel wat gerealiseerd. Op het gelijkvloers is er een grote polyvalente zaal die zal gebruikt worden voor de voorschoolse kinderopvang, die voordien in de eetzaal gebeurde, maar ook als eetzaal met inklapbare tafels. En ook als sportzaal zal deze ruimte worden gebruikt, zodat we niet telkens meer naar OC D’Hoge Schole moeten 500 meter verderop. Natuurlijk is er ook een toilet.”

Lokaal voor leerkrachten

“Door het vrijkomen van de vroegere eetzaal beschikt De Kleine Prins nu eindelijk over een eigen lokaal voor de leerkrachten. De verdieping is ingericht voor twee klassen met een mobiele wand om te reformeren naar één lokaal. Dit zijn de klassen voor de tweede en derde graad. En door het bouwen van het nieuwe gebouw is er zelfs ook wat speelplaatsruimte bijgekomen. Eigenlijk is het een echte luxe voor de kinderen“, is Linda Vanhee bijzonder blij dat zij als directrice zowel de aanzet als de aflevering van het nieuw schoolgebouw heeft mogen meebeleven. Nu mogen er zelfs nog wat meer kindjes naar de Abeelse school komen, want ruimte is er alvast genoeg. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier