Basisschool De Dobbelsteen uit Heule in de prijzen voor actie ‘Ik doe mee’

Danya, Hamzeh, Louise, Mila en Mila toonden wat graag hun rijvaardigheid. © LO
Redactie KW

In het kader van Kortrijk Europese Sportstad 2018 dienden 60 organisaties een project in voor de ‘Ik doe mee’ actie. Er werden 50 projecten geselecteerd, waaronder dat van basisschool De Dobbelsteen, die kinderfietsen aankoopt.

De ‘Ik doe mee’ actie moet leerlingen stimuleren om nog meer actief te bewegen. Iedereen, individueel of in vereniging, mocht een sportief initiatief indien. “Zestig verenigingen deden dat. Wij hebben er met een professionele jury, gesteund door Europa, 50 geselecteerd”, duidt schepen van Sport An Vandersteene. “De initiatieven komen uit allerhande invalshoeken en richten zich op de meest diverse doelgroepen.”

Enkele scholen activeerden zowel ouders als leerlingen om mee te doen met beweegactiviteiten. Spes Nostra organiseert het traject HinkStapSprong met sport als rode draad voor kinderen en ouders doorheen het schooljaar. Basketbalclub K_Basketteam denkt ook aan maatschappelijk kwetsbaren. Zij kozen het thema ‘uitbouw van de vereniging’. “Deze initiatieven ondersteunen we materieel met onder meer gadgets, sportgerief, fietsvlaggetjes of het betalen van een lesgever”, aldus de schepen van Sport.

“Bewegen, beleven, ontmoeten en gezond zijn, daar draait het om”

Andere verenigingen krijgen een financiële tegemoetkoming omdat het gekozen project meer geld vereist. “Zo koopt basisschool De Dobbelsteen uit Heule kinderfietsen aan om kinderen en ouders te sensibiliseren over onderhoud en fietsherstel en om ook kinderen die met de wagen meekomen mee op pad te kunnen nemen.”

Zij krijgen 1.500 euro voor het project. “We werken al jaren aan het ‘meer fietsen’ voor onze leerlingen. Ook over veiligheid op straat. We leren hen ook fietsvaardigheid en gaan met de fiets naar het zwembad of de bibliotheek. Met het geld kopen we grote en kleine fietsen aan, want niet elk kind is even groot”, vertelt directeur Iris Buyck.

“Het is een schoolvoorbeeld van een goed project”, vult de schepen aan. “Wat me bijzonder aanspreekt is dat de school met dit project ook mikt op duurzaamheid. Die fietsen kunnen meerdere jaren meegaan. Ook de lessen over onderhoud en herstel zijn innovatief”, zegt schepen van Onderwijs Kelly Detavernier. “Het is mooi dat we op die manier de sport kunnen uitbreiden naar iedereen en in alle sectoren: scholieren, ouders, kansarmen, senioren. Het initiatief komt van uit de burger en heeft dus een groot draagvlak. We zijn op weg voor jaren. Bewegen, beleven, ontmoeten, gezond zijn en blijven , daar draait het om”, besluit Mia Maes als directeur Team Sport Kortrijk. De tweede indienperiode loopt vanaf 28 april tot en met 1 oktober. Indienen kan via de website van de stad.

(PVH – foto LO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier