Ballet Attitude uit Tielt danst klassieker ‘The Sleeping Beauty’ voor 40-jarig jubileum

Klassiek geschoolde dansers nemen de hoofdrollen voor hun rekening. © gf
Redactie KW

Ballet Attitude bestaat dit jaar 40 jaar en dat wordt gevierd met een spetterend optreden. Op 19, 20, 21 en 22 april zal de balletschool het beste van zichzelf laten zien in de Europahal. Naar aanleiding van het jubileum dansen ze een van de mooiste balletstukken uit de klassieke dans: ‘The Sleeping Beauty’, oftewel Doornroosje. Mia Callewaert is al van bij het begin de trotse eigenares van deze balletvereniging.

“Toen er in 1978 een nieuwe sporthal werd gebouwd in Kruishoutem kreeg ik de vraag of ik daar een paar uurtjes per week balletles wou geven. Ik ben op dat voorstel ingegaan en kreeg een klasje van 13 ballerina’s. Dat kleine groepje is echter snel gegroeid, dankzij de vele mond-tot-mondreclame”, begint Mia haar verhaal.

Haar dochter Annelies volgde een klassieke dansopleiding en is daarna al snel mee gestapt in het verhaal van haar moeder. “Toen Annelies 20 jaar later haar opleiding ballet aan de academie afgerond had, kregen we meer en meer de vraag van ouders om ook in Tielt te starten met balletlessen. Aanvankelijk werden die lessen gegeven in ‘t Nieuwland en in de fitnesszalen van de Patersklassen. Daarna zijn we verhuisd naar de nieuwe sporthal De Ponte. Bovendien konden we op zaterdag ook terecht in Tanneke”, vertelt Mia.

Klassieke fond

“We zijn heel tevreden met het aantal leerlingen dat wij in onze balletschool hebben. Voor een grote groep staan we absoluut niet te springen. Een van onze stokpaardjes is dat we elke leerling individueel begeleiden. We willen iedere leerling een goede klassieke fond geven en dat vergt heel veel moeite en een erg goede begeleiding. Naast Annelies en ikzelf zijn er uiteraard ook nog andere lesgevers: Arne (musical), Bram (hiphop en break), Bruno (hiphop), Emma (milieu en repertoire), Gillian (techniek en repertoire), Sharon (techniek en pointes), Thanh (break) en Veerle (jazz)”, somt Mia op.

Bij ballet moet je een evenwicht vinden tussen expressie en techniek – Mia Callewaert

“Naast onze balletschool, geeft mijn dochter Annelies ook nog les in de Peter Benoit Academie. Die lessen zijn altijd ‘s avonds en op woensdagnamiddag. Voorlopig valt dat nog allemaal goed te combineren. Het is uiteraard wel druk, maar de passie drijft ons iedere dag“, zegt Mia. “Ik neem vooral de jongste groepen voor mijn rekening, terwijl Annelies verantwoordelijk is voor de oudere leerlingen. Onze lesgeefsters Sharon Biebuyck en Veerle Verbrugghe betekenen ook heel veel voor onze vereniging en voor de organisatie van het optreden. Voor de choreo’s van ons optreden hebben we ook de hulp gekregen van Joëlle Auspert en Alessandra Spada.”

Mia Callewaert.
Mia Callewaert.© gf

Privé

Mia Callewaert werd geboren op 4 december 1955. Ze woont samen met haar man Reinhold Eggern (66) in de Jozef Baertstraat in Tielt. Ze hebben een dochter Annelies (41) en een zoon Benjamin (28). Maurice (12) en Léon (10) zijn haar kleinzonen.

Loopbaan

Mia is afgestudeerd als kleuterleidster en deed daarna gedurende een jaar een interim. Thuiszitten was niets voor haar. Daarna heeft ze twee jaar in een rusthuis gewerkt. Tot slot kreeg ze de kans om les te geven in Regina Pacis in Tielt. Daar is Mia gebleven en werd ze vast benoemd. Ze gaf vele jaren les in de derde kleuterklas, waarna ze 13 jaar kleutergym gegeven heeft. Daarnaast heeft ze ook al altijd balletlessen gegeven.

Naar aanleiding van de 40ste verjaardag brengt de balletschool op 19, 20, 21 en 22 april The Sleeping Beauty. “Tijdens de voorstelling werken we met projecties en bewegende beelden. Dat wordt verzorgd door een professionele firma. Zo zullen de toeschouwers de haag rond het kasteel van Doornroosje gedurende de voorstelling zien groeien. In het verhaal staat het duel tussen goed en kwaad centraal. Dat zorgt voor erg aangrijpende choreografieën.”

Non-verbale gebaren

“Ik vind het vooral belangrijk voor de jongste dansertjes dat ze de non-verbale gebaren van het ballet ook leren begrijpen. Dankzij de muziek van Tsjaikovski kan ik die non-verbaliteit pedagogisch bijbrengen. Op die manier leren mijn leerlingen hun emoties ook echt voelen en kunnen ze die ook vertolken in dans“, haalt Mia aan. “Wij werken eigenlijk wel vaker met expressie. Dat komt omdat ballet veel meer is dan alleen techniek. Je moet een evenwicht leren vinden tussen die expressie en de techniek.”

Professionele dansers

“De hoofdrollen worden gedanst door klassiek geschoolde dansers. Dat is ook echt nodig, want de stukken uit The Sleeping Beauty zijn van een erg hoog niveau. Doornroosje wordt op vrijdagavond, zaterdagmiddag en zondagavond gedanst door Gillian Libbrecht en op zaterdagavond, zondag- en maandagmiddag door Céleste Icket. Arne Schögler vertolkt prins Désiré en de lilafee wordt gespeeld door Indra Vandenbossche en Sharon Biebuyck. Tot slot wordt de boze fee Carabosse vertolkt door Veerle Verbrugghe”, besluit Mia Callewaert.

Info: attitude@telenet.be of 09 328 66 45

(Stephanie Desmet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier