Avondschool CVO Scala start waarschijnlijk niet meer op dit schooljaar

V.l.n.r.: chefs Bernard Vandendriessche en Pascal Carbonez en directeur Dirk Poppe. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Nu bepaalde leerjaren binnenkort weer opstarten, gingen we ons licht opsteken bij Dirk Poppe, directeur van CVO Scala, vroeger bekend als De Avondschool. “Volgens mij zal de avondschool dit schooljaar niet meer opgestart worden. Het behalen van het diploma komt echter niet in gevaar.”

Op 18 mei mogen de leerlingen gefaseerd weer naar school. Het afstandsonderwijs zoals we dat nu kennen, maakt dan plaats voor lessen op school, zoals het hoort. Maar wat met het avondonderwijs? In juni studeren traditioneel heel wat koks af bij CVO Scala Oostende. Komt hun diploma in het gedrang als het schooljaar niet afgewerkt kan worden? “We hebben eigenlijk al meer dan de helft van de lessen achter de rug”, vertelt directeur Dirk Poppe.

Mensen in de zorg

“Onze modules waren al gestart vóór de coronamaatregelen. Er zat ook nog eens twee weken paasvakantie tussen. Uiteindelijk misten onze cursisten maar een achttal lessen. De mensen die dit jaar eigenlijk afstuderen als volwaardig kok volgen hier al zes jaar les. Dat wil zeggen dat het niet moeilijk is om die mensen te beoordelen op basis van wat ze de voorbije jaren en de eerste helft van dit schooljaar hebben gepresteerd.”

Chefs Pascal Carbonez en Bernard Vandendriessche zorgden er op een creatieve manier voor dat hun leerlingen vanop afstand les bleven krijgen. “We maakten maar liefst 1.600 gratis maaltijden voor de mensen in de zorg”, vertelt Pascal. “Voor de grondstoffen konden we rekenen op Horeca Totaal en enkele kleine zelfstandigen. Dankzij hen konden we de gratis maaltijden aanbieden aan mensen uit de zorgsector die amper tijd hebben om een maaltijd klaar te maken. We probeerden daarbij zo creatief mogelijk uit de hoek te komen.”

Van de gelegenheid maakten beide chefs gebruik om filmpjes en foto’s te maken voor hun leerlingen. “Op die manier konden we, weliswaar vanop afstand, blijven lesgeven aan onze cursisten”, neemt Bernard over. We begonnen met 20 maaltijden per dag, maar dat werden er al snel 100. Maar we wilden ook niet concurreren met de horeca die momenteel in de hoek zit waar de zwaarste klappen vallen. Sommige horeca-uitbaters proberen zelf creatief te zijn en hen wilden we niet voor de borst stoten. 50 dagen lang maakten we zo maaltijden. Maar nu moeten we daarmee ophouden omdat we weer plaats moeten maken voor de hotelafdeling van het Ensorinstituut.”

Afstandslessen

Zo werd bij CVO Scala niet gestopt met lesgeven sinds de uitbraak van het coronavirus en dat is belangrijk voor de eindevaluatie. “Uiteraard krijgen de leerlingen ook punten op de afstandslessen”, vervolgt Dirk Poppe. “Die punten worden dan bij de rest van de reeds behaalde punten gevoegd. In principe kan van geen enkele leerling het diploma door de coronacrisis in het gedrang komen. Of we dit schooljaar nog openen? Ik vrees er eigenlijk een beetje voor. Ik denk dat we pas in september opnieuw van start zullen kunnen gaan. Maar we zullen er alvast volledig klaar voor zijn.”

Inschrijven voor het nieuwe schooljaar kan vanaf 11 mei. Het schooljaar start de tweede week van september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier