Athena campus Centrum is tevreden dat alle leerlingen kunnen starten met het nieuwe schooljaar

De leerlingen van het zesde jaar humane wetenschappen hebben er geen probleem mee om tijdens de lessen hun mondmasker te dragen. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In het secundaire onderwijs moeten de jongeren de lessen volgen met een mondmasker. Bij Athena campus Centrum zijn ze al lang tevreden dat men het schooljaar gewoon kon aanvangen. “Onze jongeren zijn het ondertussen al wat gewoon”, vertelt directeur Berlinda Willaert.

Een vreemd zicht dinsdagmorgen toen alle leerlingen met mondmasker voor het eerst na de zomervakantie de school binnen stapten. Geen circulatieplan, maar de gangen van de school zijn voldoende breed om elkaar op een veilige manier te passeren. Handen ontsmetten en liefst zoveel mogelijk. Overal binnen het gebouw wordt daar duidelijk op gewezen via affiches.

Regels

De school telt 550 leerlingen en die zijn allemaal aanwezig op de eerste schooldag. “Onze leerlingen werden nog voor het schooljaar van start ging gebriefd”, vertelt de directeur. “Maar eigenlijk hanteren we bijna dezelfde regels zoals de leerlingen dat ondertussen gewoon zijn. Dat gaat dan over afstand houden van elkaar, het mondmasker te allen tijde dragen en voldoende de handen wassen en ontsmetten. Zo gaat het in de winkel, in openbare gebouwen en ook in school. Alleen mag men hier het mondmasker op de speelplaats af doen en tijdens de lessen lichamelijke opvoeding.”

Weinig vragen

Schrik bij de ouders en de leerlingen is er volgens de directeur niet. “We merken dat we zeer weinig vragen van leerlingen en ouders krijgen. Maar mensen zijn ondertussen de regels gewoon uit het dagelijks leven”, aldus de directeur. Ook voor de directie was het bang afwachten of het schooljaar effectief op volle capaciteit zou kunnen starten. “Tot halfweg augustus moesten we wachten tot de knoop doorgehakt werd. Toen kwam het nieuws dat we zouden starten met code geel. Iedereen mocht naar school en we konden verder voorbereiden. We hopen nu dat we het hele schooljaar op volle kracht kunnen blijven draaien. En als er verstrengde maatregelen komen in geval de situatie zou verslechteren, dat ze dat dan lokaal doen en niet het hele land opnieuw in lockdown plaatsen want daar heeft niemand nood aan”, besluit Berlinda.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier