Anne-Sophie behaalt zilver op Vlaamse Chemie Olympiade en mag ons land vertegenwoordigen

Geen posters van zangers op de kamer van Ann-Sophie, wel de periodieke tabel van elementen. © GJZ
Redactie KW

De 18-jarige Anne-Sophie Tilleman behaalde de tweede plaats op de Vlaamse Chemie Olympiade editie 2020. De Zwevegemse zit in het zesde jaar wetenschappen-wiskunde-informatica aan het Heilig Hartcollege in Waregem. In juli vertegenwoordigt ze België op de Internationale Chemie Olympiade.

Anne-Sophie was een van de 17 finalisten en moest net als haar collega’s de vragen en opdrachten online afwerken door de coronacrisis. Om dezelfde reden zal de Internationale Chemie Olympiade, die normaal gezien gepland is in Istanbul, allicht in Brussel of op een andere locatie in eigen land plaatsvinden.

Anne-Sophie Tilleman: “Ik ben ontzettend tevreden met mijn tweede plaats. Heel onverwacht eigenlijk, hoewel ik had gehoopt op een plek bij de eerste vijf. En het was moeilijk: de meerkeuzevragen en opgaven vroegen veel kennis van zaken. Om mij daarop voor te bereiden heb ik vier stage-of trainingsdagen gevolgd, alles online. Net als de finale zelf, overigens. Door corona kon het niet anders. Het was eventjes wennen om met microfoon en webcam om te gaan. Maar dat is gelukt. Intussen ben ik aan mijn laatste weken secundair toe en volg ik thuis de lessen online. Daarna heb ik nog mijn eindexamens, waarvan vijf op school zelf. Eens die voorbij zijn, leg ik mij volledig toe op de Internationale Olympiade Chemie die in Istanbul was gepland maar daar niet zal plaatsvinden. Waar precies? Dat weet ik momenteel nog niet. Allicht Brussel, denk ik.”

Burgerlijk ingenieur

Anne-Sophie is altijd al geïnteresseerd geweest in alles wat met wetenschappen te maken heeft, vooral wiskunde en scheikunde. Als zij straks, na de grote vakantie, moet kiezen welke richting het uitgaat ligt dat voor haar al vast. Het wordt Burgerlijk Ingenieur met na anderhalf jaar een specialisatie in chemie en/of elektrotechnologie.

“Momenteel weet ik nog niet precies aan welke universiteit. In elk geval wordt het de Kulak Kortrijk en aansluitend Leuven, ofwel al meteen beginnen in Leuven. We zien wel. Nu eerst de eindexamens en daarna weer een intense voorbereiding op de Internationale Olympiade. Waarom ik daar eigenlijk aan deelneem, aan die Olympiades? Dankzij mijn vakleraar scheikunde in het College, Dirk Vandercruyssen. Hij wees mij op de mogelijkheid om daaraan deel te nemen. En dat heb ik ook gedaan. Het was tot nog toe al een hele ervaring.”

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier