Anke en Zebra spelen indiaan in nieuw project van Veurnse vzw Metgezel

Pieter Lonneville zorgde voor de muzikale noot bij het installatiefeest van het wol-kunstproject. © MVQ
Redactie KW

De Veurnse vzw Metgezel werkte zich al meermaals in de kijker met creatieve projecten over de grenzen van de beperkingen heen. Woensdag werd het resultaat van een samenwerkingsprojectmet verscheidene organisaties in de Westhoek feestelijk gevierd in een tipi aan vzw De Boot in Houthulst.

Die vzw’s zijn: WVA (Werkgroep Vorming en Actie), Havenzate, de Lovie (Trapleer, Noortpoorte, de Seizoenen, dorpshuis Beveren), Duin en Polder, Rozenwingerd, de Vleugels. Vzw Metgezel organiseert vakanties en vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, met autisme, die ook kunnen vergezeld zijn van mantelzorgers of hun gezin. Er waren al samenwerkingsverbanden met Duin en Polder Diksmuide rond kledij maken met afval. Met Havenzate Veurne en Artîlerie van de Lovie Diksmuide richtten ze Café Chez Pol in, geïnspireerd door kunstenaar Paul Delvaux. Ze waren de vedetten in de musical Zee-Zoo samen met Duin en Polder en Noortpoorte van de Lovie (Diksmuide). Voor ‘Buren bij kunstenaars’ lanceerden ze vorig jaar het boekje ‘Anke en Zebra zoeken het geluk’, samen met Duin en Polder, Noortpoorte en Havenzate.

Anke en Zebra zijn nu de hoofdrolspelers in het nieuwe project.Tine Wyffels van de Seizoenen kwam op het idee om mee te doen aan de ‘wolroute’ op de klavertje 4-fietsroute in Lo, waar elk jaar een kunstroute te bewonderen is. Daaraan is er een thema-fietsroute gekoppeld. Dit jaar is dit ‘wol’. Verschillende verenigingen krijgen de kans om op de route een wol-kunstwerk of creatief werk in de kijker te zetten.

Anke en Zebra zijn de hoofdrolspelers in het wolkunstproject.
Anke en Zebra zijn de hoofdrolspelers in het wolkunstproject.© MVQ

Vandaag werden al die kunstwerken feestelijk geïnstalleerd in de tot tipi omgebouwde schuilhut aan vzw De Boot in Houthulst. Pieter Lonneville, kunstenaar-muzikant van het WVA, haalde daarbij zijn accordeon boven en liet het hele gezelschap meezingen. De mensen van Havenzate zorgden voor de versiering van 50 klossen, WVA zorgde voor een ‘door de wol geverfde’ zebra, Rozenwingerd maakte dromenvangers, De Lovie maakte fietswielen in wol, Duin en Polder werkte een verwijzing uit naar het indianendorp eerder op de route. De mensen van de Vleugels breiden kleurige sjerpen. De mensen van Metgezel dosten Anke uit in een feestelijke kanten jurk. Aimé Dejonghe, kunstschilder uit Brugge, maakte mooie aquarellen, waarvan één tot logo werd gekozen. De andere worden gebruikt bij infomapjes met creatieve opdrachtjes voor dromenvangers, versierde takken enz. Het is ook de bedoeling dat fietsers met kinderen die de tipi op hun tocht ontdekken, zelf aan de slag kunnen met de wol die in de tipi ter beschikking wordt gesteld. Of ze kunnen zelf een tipi bouwen of thuis verder creatief verder ‘borduren’ rond dit thema.

Op de Facebookpagina ‘Anke en zebra’ kunnen mensen foto’s posten van hun creatieve werkjes of ze kunnen foto’s op hun eigen profiel posten met hashtag #ankezebra. Een onschuldige kinderhand trekt er een winnaar uit. Die krijgt een geschenkpakketje van http://www.geschenkenmeteenknipoog.be/. Die geschenkjes zijn gemaakt door mensen met een beperking. De hele zomer is het tipi-kunstwerk toegankelijk en ‘interactief’ te bewonderen. Bedoeling is aan te tonen dat iedereen bijzonder en uniek is, met zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Samen kunnen mensen het geluk vinden. Hoe meer mensen mee doen, hoe beter. Het is een signaal voor een warme Westhoek, waar iedereen er bij hoort.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier