Anke Deschamps rondt opleiding af met stage in Peru: “De natuur en cultuur zijn geweldig”

Anke maakte ruim tijd vrij om het land en de natuur te kunnen zien. © gf
Redactie KW

Anke Deschamps rondde vorige week haar stage in Peru af. Tot eind mei bleef ze in het land en eindigde ze haar verblijf af met een trip in het zuiden van het land. Sinds 1 juni is ze opnieuw in België, bij familie en vrienden.

Door Els Deleu

Anke Deschamps (21) woont samen met haar ouders Ignace Deschamps en Cindy Seys en haar jongere broer Tjörven in Gullegem. Ze heeft een relatie met Stephen Bonte uit Bissegem. Anke studeert sociaal werk aan hogeschool Vives in Kortrijk. “Ik ben 15 jaar lid geweest van KSA De Grietjes in Gullegem. De laatste vijf jaar daarvan draaide ik mee als leidster. Vorige zomer rondde ik mijn KSA-carrière af.”

In het laatste semester van haar opleiding moest Anke een keuzetraject volgen. Dit kan een bepaalde cursus in Vives zelf of iets in het buitenland zijn. Anke koos ervoor om als bachelorproef zelf een project op poten te zetten samen met een internationale organisatie. “Ik vond het een buitengewone kans om zo mijn opleiding af te ronden en mijn kennis af te toetsen in een andere cultuur”, motiveert Anke. Ze koos een doelgroep en missie die nauw bij haar interesses en opleiding liggen en botste op een interessante organisatie in Peru. “De cultuur en natuur in Zuid-Amerika hebben me altijd aangesproken.”

Engelse lessen

Op 15 februari vertrok Anke samen met Marie Crevecoeur uit Brakel, een medestudente toegepaste psychologie, naar Huanchaco in Peru. “We kenden elkaar niet voor het vertrek, wat het wel spannend maakte.” In Peru deelde Anke een huis met het vaste team van de organisatie, een Nederlandse vrijwilliger en een student uit het Verenigd Koninkrijk. Ze werkte er elke weekdag in een organisatie die zich richt op het bevorderen van onderwijs en sociale ontwikkeling in Huanchaco en de omliggende sloppenwijken.

Anke Deschamps kon heel sterk de relaxte levensstijl van de Peruvianen appreciëren.
Anke Deschamps kon heel sterk de relaxte levensstijl van de Peruvianen appreciëren.© gf

“Binnen ons project bereidden we dagelijks verschillende activiteiten voor en boden we twee keer per week Engelse lessen aan aan de jongeren die geen toegang hadden tot een veilige speelomgeving of zich met niets konden bezig houden, zodat we ze konden weghouden uit criminaliteit en vandalisme. Daarnaast waren we druk bezig met het schrijven van onze bachelorproef. Marie en ik werken een project uit rond seksueel misbruik, iets waar de jongeren helaas nog veel mee in contact komen. De informatie uit ons onderzoek en research bundelden we in een protocol/verwijzingsplan, zodat vrijwilligers en studenten in de toekomst beter geïnformeerd zijn hierover, gepast kunnen reageren en de doorverwijzingsmogelijkheden kennen.”

Voor Anke was de stage heel leerrijk. “Het is interessant om te zien hoe ze daar met bepaalde problematieken omgaan. Zo is huiselijk geweld een van de grootste sociale problemen in Peru. Er wordt nauwelijks iets aan gedaan door de nationale autoriteiten. Waar we in België een volledige procedure dienen te doorlopen, hebben ze in Peru vaker de neiging om het te normaliseren of het binnen het gezin te houden. Dat roept natuurlijk veel verontwaardiging op. Gelukkig zijn er voldoende ngo’s en sociale organisaties die deze problematieken wel serieus nemen.”

Machu Picchu

Anke vond het fantastisch in Huanchaco, maar brengt toch liever haar vrije tijd door met haar vrienden thuis. Ook de levenskwaliteit is in België veel beter. “Het valt niet te ontkennen dat wij een betere sociale zekerheid, onderwijs en economie hebben. De levensstijl in Peru bevalt me dan weer meer dan in België. Daar heerst weinig stress en is iedereen vriendelijk. Dat is een groot verschil met de toch wat meer individualistische samenleving van België. Ook het weer was mooier. De zon scheen dagelijks en de temperatuur was meestal rond de 25°C. Daarnaast vind ik de Peruviaanse cultuur en natuur geweldig.”

Anke Deschamps, Maren uit Duitsland, Yvonne uit Nederland en Marie Crevecoeur toen ze het eindpunt van de Laguna 69 trek hadden gehaald.
Anke Deschamps, Maren uit Duitsland, Yvonne uit Nederland en Marie Crevecoeur toen ze het eindpunt van de Laguna 69 trek hadden gehaald.© gf

Tijdens de weekends maakte Anke dan ook tijd om het land te verkennen. Ze bezocht Cajamarca en Huaraz. Het zuiden van het land met Cusco en Puno bewaarde ze voor het laatst. “We deden de Salkantay-trek, een vijfdaagse hike door de bergen en de jungle met als eindpunt de Machu Picchu.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier