Amper helft van Kortrijkse jeugdhuizen al open: “Er komt een extra premie”

De ploeg van Bolwerk plant de opening van de bar pas op 4 juli en zal dan ook de jongerenwerking weer opstarten. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Jeugdhuizen draaien dan wel hoofdzakelijk op vrijwilligers, ook bij hen heeft de crisis er zwaar ingehakt. Van de acht jeugdhuizen in Groot-Kortrijk zijn er op dit moment, ondanks het positieve advies van de Nationale Veiligheidsraad, nog maar twee open. De extra kosten, nodig om aan alle maatregelen te voldoen, wegen zwaar door. Maar Kortrijk gaat bijspringen. “Er komt een extra premie”, belooft schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A).

Jeugdhuizen hadden het de laatste jaren zelfs zonder crisis niet gemakkelijk in Kortrijk. Hun aantal raakte zo goed als gehalveerd de afgelopen tien jaar. Een gebrek aan engagement en financiële middelen lagen vaak aan de basis van een sluiting. De coronacrisis, die vraagt om extra investeringen in materiaal en vrijwilligers, hakt er nu dubbel zo zwaar in bij de jongeren. Zo mag er niet meer aan de toog besteld worden, moeten obers mondmaskers dragen en moeten de bubbels van tien steeds anderhalve meter afstand van elkaar houden. Niet evident in een jeugdhuis waar iedereen iedereen kent.

Beperkt in grootte

De meeste jeugdhuizen zien het daarom niet zitten om nu al te openen. Bij ‘t PeeCeetje en The Pit’s in Kortrijk en ‘t Arsenaal in Marke is er zelfs nog geen concrete datum geprikt voor een heropening. Elk jeugdhuis heeft daar zo zijn redenen voor. “Wij zijn beperkt in grootte”, vertelt Sebastien Dessauvage, voorzitter van The Pit’s. “The Pit’s is bovendien onlosmakelijk verbonden met muziek. Wij doen gewoonlijk enkel open voor alternatieve muziekoptredens. Binnen is daar nu geen plaats voor en als we dat buiten moeten doen, zullen onze buren niet content zijn. Misschien openen we deze zomer wel gewoon het café, maar dat doen we pas als we er ons echt comfortabel bij voelen. We bouwden de afgelopen jaren een mooi spaarpotje op, dus om financiële redenen hoeven we niet halsoverkop de deuren open te gooien.”

Examens

Ook bij ‘t PeeCeetje kijken ze nog even de kat uit de boom. Daar kan je gewoonlijk om de twee weken in het weekend terecht. “Iedereen zit nu toch met examens, openen heeft nog geen zin”, verduidelijkt bestuurslid Ruben De Mesmaeker. “In de zomer doen we meestal niet vaak open, omdat er dan veel concurrentie is van zomerbars en dergelijke. Maar deze zomer zullen we dat zeker overwegen, al is het maar om de financiële schade in te halen. Blijft wel de vraag of er ook effectief volk zal afkomen als ze op voorhand moeten reserveren.”

Deze zomer zullen we allicht openen om de financiële schade in te halen – Ruben De Mesmaeker, jeugdhuis ‘t PeeCeetje

Sam Dendooven, voorzitter van ‘t Arsenaal in Marke, stelt zich dezelfde vraag. “Binnen kunnen wij ook niet genoeg volk zetten om het interessant te houden”, verduidelijkt hij. “Gelukkig zitten we in een gebouw van de stad. We hebben dus weinig vaste kosten. We nemen nog rustig even de tijd om mondmaskers en dergelijke aan te kopen. Daarna zien we wel wanneer we opendoen, al zal dat nu ook geen drie maanden meer duren. We kregen een mooie kans van de stad om ons terras wat uit te breiden.”

Nieuwe koelkasten

Andere jeugdhuizen zijn er wel meteen ingevlogen. Bij Den Ast in Heule bijvoorbeeld kan nu ook maar een goede 20 personen binnen. “Maar onze nieuwe frigo’s moeten nog terugverdiend worden, wij zijn vorige week vrijdag dus al opengegaan”, vertelt voorzitter Yana Vanmarcke. “Vrijdag was het gezellig druk, zaterdag iets kalmer. Dat verwonderde mij eigenlijk wel. Ik had gedacht dat het enthousiasme bij jongeren groter zou zijn na drie maanden binnen zitten. Ik vrees dat ze nog wat bang zijn voor het onbekende. Het is ook jammer dat we er eerst geld moesten tegen smijten (om aan de maatregelen te kunnen voldoen, red.) voor we weer konden opengaan. Je wilt niet weten hoeveel wij al gespendeerd hebben aan rollen handdoekpapier. Maar we mogen open, dus we gaan open.”

Coördinator Siebrand Craeynest van de Stroate:
Coördinator Siebrand Craeynest van de Stroate: “We gaan onze testweek nog evalueren, maar op dit moment ziet alles er goed uit. Wij blijven dus zeker open.”© AN

Bij de Stroate organiseerden ze afgelopen week een testweek. De Stroate is geen klassiek jeugdhuis. Naast een gezellige bar hebben ze er ook een uitgebreide jeugdwerking. Ook die werd al opnieuw opgestart. “Maar op dat gebied zijn we aan andere maatregelen gebonden”, aldus coördinator Siebrand Craeynest. “We moeten ons daar houden aan bubbels van 20. Niet evident, wel doenbaar. We gaan onze testweek nog evalueren, maar op dit moment ziet alles er goed uit. Wij blijven dus zeker open.”

Vaste tafels

Bolwerk bevindt zich in een gelijkaardige situatie. Net zoals De Stroate hebben ze een sterke jeugdwerking en worden ze gefinancierd vanuit de Vlaamse overheid. “Dat wil zeggen dat wij recht hadden op de hinderpremie”, weet coördinator Ruben Benoit. “Daar betaal je onze drie vaste krachten niet mee, maar het geeft wat ademruimte. Wij starten pas op 4 juli onze bar en onze jongerenwerking ‘Jong Bloed’ weer op. Al onze externe opdrachten voor komende zomer zijn geannuleerd. We willen niks overhaast doen en eerst een deftig plan van aanpak bedenken. Omdat veel van onze vrijwilligers elkaar kennen, is het niet evident om die uit elkaar te houden in bubbels en dan doe je beter iets op het gemak, maar meteen goed.”

De Reflex in Kortrijk en De Plekke in Bissegem ten slotte wagen zich dit weekend aan een heropening. “We zien het een beetje als een testweekend” zegt Otte Lowagie, voorzitter van De Reflex. “We zitten vanavond nog samen, maar we denken eraan met een systeem van vaste tafels te werken. Normaal staan onze tafels en stoelen nooit lang op dezelfde plaats, pure chaos is dat. Maar dat kan nu natuurlijk niet. Dus als mensen met vier zijn, moeten ze aan een tafel van vier zitten. Komen er vrienden bij? Dan moeten ze verhuizen naar een andere tafel. We evalueren maandag of dat werkt.”

Schepen Bert Herrewyn aan De Reflex.
Schepen Bert Herrewyn aan De Reflex.© AN

Schepen Bert Herrewyn (SP.A): “We maken werk van extra premie”

De financiële kant speelt voor veel jeugdhuizen duidelijk een rol bij een eventuele heropening. “Dat beseffen wij heel goed”, zegt schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A). “We hebben als stadsbestuur een bevraging gelanceerd om te kijken hoe onze jeugdhuizen ervoor staan. Op basis daarvan zullen we een extra premie uittrekken. Hoeveel die zal bedragen, is nog niet duidelijk, maar dat die er komt, staat vast. Ook de subsidies, die gewoonlijk onder andere gebaseerd zijn op het aantal georganiseerde activiteiten, worden dit jaar zonder uitzondering volledig gestort. Dat gebeurt wel pas volgend jaar. Voor de extra premie doen we een inspanning, die komt er zo snel mogelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier