Amper 16 maanden en al naar de voetballes: “Zelfs zo jong zien we al wie talent heeft”

Rondlopen en tegen een bal stampen, daar kunnen peuters en kleuters wel weg mee. © (Foto EG)
Redactie KW

Al kunnen lopen en een paar sportschoenen hebben. Dat is de enige vereiste voor een nieuwe reeks voetballessen in Ieper voor kinderen vanaf amper zestien maanden. De eerste initiatie vond plaats op woensdagnamiddag 16 september.

“Voetbal voor zo’n jonge kindjes heet BabyBall. Het komt overgewaaid uit Londen, waar het al jaren bestaat”, klinkt het bij de initiatiefnemers. De lessen worden georganiseerd door de vzw Sportskids waar ook Luc Devroe, voormalig sportief manager van Anderlecht, bij betrokken is. Voorzitter Luc Deraedt: “Wedstrijden zullen we niet spelen, maar elke les sluiten we af met penalty’s. En jawel, we vermoeden dat we toch al talent zullen zien opduiken. Voor de duidelijkheid: het is geen voetbalschool waar de peuters van zestien maanden leren dribbelen of voorzetten trappen. Het is een plek waar de kinderen wekelijks veertig minuten samen met mama of papa op een spelende manier kennis kunnen maken met voetbal.”

Geen ‘hands’

Waarom starten met BabyBall? “Omdat er voor kinderen van die leeftijd vaak zo goed als niets is”, zegt Luc Devroe. “Ik heb zelf een kleinkind van achttien maanden. Behalve de zwemles is er geen andere sport mogelijk op die leeftijd. Het is dus een zeer mooie aanvulling voor ouders die willen dat hun kind al iets doet. Uit het enthousiasme dat er nu is, zien we wel dat de vraag naar zoiets best groot was”, zegt Deraedt.

“Het is ook een voor de hand liggende sport voor peuters en kleuters. Je moet ze op die leeftijd niet laten basketten, want er is geen enkel kind die een bal in de ring zal gooien. Maar rondlopen en tegen een bal stampen, dat lukt wel. Bij ons mogen ze de bal met de handen vastnemen. We doen ook spelletjes door ze ballen op kegels te laten leggen terwijl we hen vertellen dat die kegels en ballen zeer grote ijshoorntjes zijn.”

Leren dribbelen

Er zijn drie verschillende leeftijdsklassen: de BabyBallers voor kinderen van zestien maanden tot tweeëneenhalf jaar, de MiniBallers voor kinderen tot drieënhalf jaar en de Ballers voor kinderen tot vijf jaar. “Bij de allerjongsten blijft het – los van die penalty’s – echt wel bij spelen met de bal“, vervolgt Deraedt.

“Bij de oudsten kunnen we al een klein beetje techniek aanleren, al zal dat afhangen van de groep. Als de trainer ziet dat de kinderen wat in hun mars hebben, kan hij het ietsje moeilijker maken. We zijn geen concurrent van de lokale voetbalclubs. Het is dus zeker niet de bedoeling een kweekvijver te worden voor jonge voetballertjes. Iedereen is welkom, aanleg of niet”, aldus Deraedt.

Vaardigheden aanbrengen

“In eerste instantie willen we de peuters en de kleuters vaardigheden aanbrengen, wat hun motorische ontwikkeling bevordert”, zegt lesgever Davy Dewever. Hij voetbalt momenteel bij Desselgem en krijgt hulp van Jana Goudeseune uit Dikkebus. “Een Baller-les duurt veertig minuten. Het is niet de bedoeling dat de ouder zijn kind afzet en snel even boodschappen tussendoor doet. Integendeel: de ouder of eventueel grote broer of zus speelt mee. Want een kleintje dat samen met zijn papa of mama kan spelen, ondervindt dubbel zoveel plezier”, besluit Dewever.

Guy Platteeuw uit Langemark-Poelkapelle volgt de les met zijn zoontje Clément (4 jaar). “Later wil hij graag voetballer worden”, zegt Guy. Ook Caissy Timperman uit Ieper volgt de eerste les met haar zoontje Jace Lermyte (bijna 3 jaar). “Papa Kevin voetbalde ooit bij Vlamertinge en Woesten, maar haakte af na een blessure. Misschien wil Jace in het spoor van zijn papa treden.”

De lessen vinden plaats in het Stedelijk Sportcentrum in de Leopold III-laan 18 te Ieper. Inschrijven kan online via www.ieper.be/sportanimatie. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier