Alle skateparken in Kortrijk en deelgemeenten open na testfase

Woensdagavond was er al een proef op het skatepark in Marke. © EDB
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De test op woensdag 20 mei voor het heropenen van de skateparken in Kortrijk en deelgemeenten verliep goed. Daarom kiest de stad ervoor om de heropeningen van de skateparken te verruimen. Zowel qua tijdsbestek als aantal locaties.

Op woensdag 20 mei werd een test georganiseerd in de Skatebowl in Kortrijk en op het skatepark Luxaplast in Marke waarbij beide parken werden opengesteld van 15 tot 21 uur. De maximumcapaciteit van 20 gebruikers en de verblijfsduur werden gecontroleerd, zodat iedereen de kans zou krijgen om langs te komen. Het toezicht gebeurde door jeugdwerkers van JC Tranzit. “De aanwezige kinderen en jongeren waren heel dankbaar dat ze hun hobby opnieuw konden uitoefenen en respecteerden alle richtlijnen”, klinkt het bij de stad.

Maatregelen blijven van kracht

“De keuze om alle parken (ook in de deelgemeenten) terug open te stellen en geen tijdbeperkingen meer op te leggen, zorgt voor maximale spreiding van bezoekers en een minimum aan risico’s. De algemene maatregelen, onder andere het bewaren van 1,5m afstand, blijven van kracht. De stad wenst dan ook een beroep te doen op de burgerzin van elke bezoeker, wat na deze positieve test een haalbare kaart is.”

Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren: “Na een positieve evaluatie vertrouwen we op een goed gebruik van de bezoekers. Het is een eerste stap om kinderen en jongeren meer speelruimte te bieden met veilige maatregelen.”

De organisatie van het toezicht is een lokale bevoegdheid en wordt toevertrouwd aan vrijwilligers die vaste bezoekers zijn van de parken. Zij sensibiliseren bezoekers en vervullen ook een signaalfunctie naar jeugdcentrum Tranzit zodat kan bijgestuurd worden waar nodig. Indien duidelijk blijkt dat de richtlijnen niet voldoende worden nageleefd, worden nieuwe maatregelen getroffen.

Concreet betekent dit dat volgende skateparken vanaf vandaag (donderdag) worden opengesteld: Skatebowl (Kortrijk), Skatepark Luxaplast (Marke), Skatepark Ledeganck (Aalbeke), Skatepark (Kooigem) en Skatepark (Rollegem). Skatepark White Star (Bellegem) is pas open vanaf juni.

Vrijwilligers gezocht!

Vrijwilligers (18+) die willen instaan voor de veiligheid van de kinderen en jongeren kunnen zich nog steeds aanmelden via de website van Jeugdcentrum Tranzit.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier