Alle leerlingen secundair onderwijs welkom inZomerschool ‘t Saam

V.l.n.r. directeur Bart Lalaman, leerkracht Bart Deferme, schepen Marc Dekeyrel, leerkracht Ward Verschingel, directrice Isabel De Keyser en afjunct directrice Sophie Descamps. © ACK
Redactie KW

Tijdens de lockdown liepen sommige leerlingen een achterstand op. Daarom besloot ‘t Saam met beide campussen een zomerschool te organiseren. Iedereen, ook leerlingen van andere scholen, kan eraan deelnemen.

“De organisatie van de zomerschool gebeurt in samenwerking met stad Diksmuide. De leerkrachten van ‘t Saam zullen de leerlingen individueel begeleiden en de leerkrachten zullen daarvoor via de stad Diksmuide een vrijwilligersvergoeding ontvangen”, geeft directeur Campus Cardijn Bart Laleman mee.

‘t Saam campus Cardijn en campus Aloysius stellen leerkrachten en klassen ter beschikking. “De stad Diksmuide diende een aanvraag tot het organiseren van een zomerschool in bij de Vlaamse overheid en die aanvraag werd goedgekeurd”, aldus schepen van Onderwijs Marc De Keyrel. “Binnenkort zal stad Diksmuide subsidies ontvangen om de organisatie van de zomerschool te bekostigen.”

13 leerkrachten

De zomerschool komt er omdat tijdens de lockdown, hoewel er digitaal werd lesgegeven, toch een aantal leerlingen een achterstand opliepen. “We zien vooral dat jongeren die al wat moeite hadden met een aantal vakken nu echt wel nood hebben aan verdieping in die vakken. Vandaar het idee om de zomerschool op te starten”, vertelt directrice Campus Aloysius Isabelle De Keyser. “We zochten en vonden maar liefst 13 leerkrachten die bereid waren om de jongeren gedurende twee weken van hun vakantie, individueel bij te werken.”

Er worden drie klassen georganiseerd. Zo is er een zomerklas Nederlands waarbij de nadruk ligt op het oefenen en versterken van het Nederlands om de leerlingen een betere start te geven in het volgende schooljaar. Deze zomerklas wordt door de leerkrachten gecombineerd met een verrijkingsprogramma waarin sport en spel en culturele activiteiten zoals film, muziek en kunst ook een plaats vinden. De tweede zomerklas richt zich tot het leerlingen van het eerste tot en met het derde jaar en legt de nadruk op wiskunde en/of Frans en het wegwerken van tekorten in de basiskennis van deze vakken. Ook deze lessen worden gecombineerd met een verrijkingsprogramma en sport en spel. De derde klas ten slotte is er voor leerlingen van het vierde tot en met het zesde jaar en hier ligt de nadruk vooral op wiskunde, Frans, natuurwetenschappen, fysica of chemie en ook hier staat een verrijkingsprogramma klaar dat bestaat uit sport en spel en culturele activiteiten. “Wij zullen voor iedere leerling een individueel traject met vakken en leerstofdoelen opstellen op basis van het advies van de klassenraad en de vakleerkracht”, verzekeren coördinatoren Bart Deferme en Ward Verschingel.

Feedback en tips

“De individuele benadering, de noden van de leerlingen staan voorop. Op het einde van iedere dag zullen leerkracht en leerling samen de geboekte vooruitgang bespreken en ook de ouders en leerling zullen feedback en tips ontvangen.”

De zomerklassen vinden plaats van 17 tot 28 augustus, telkens van 9 tot 17 uur, met 14 leerlingen per klas en zijn gratis. (ACK)

Graag inschrijven voor 8 juli via mail naar bart.deferme@tsaam.be ofward.verschingel@tsaam.be en via 0496 03 40 26 of 0478 12 31 90.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier