Algemeen directeur HOWEST neemt deel aan koninklijke missie in Portugal

© (Foto GF)
Redactie KW

Lode De Geyter, algemeen directeur van de Hogeschool West-Vlaanderen met afdelingen in Brugge en Kortrijk nam eerder deze week deel aan een koninklijke missie naar Portugal. Hij hernieuwde er een samenwerkingsovereenkomst met de Universidade Europeia van Lissabon.

De overeenkomst biedt bijkomende samenwerkingsmogelijkheden op vlak van opleiding en uitwisseling van studenten. “Er zijn op dit moment al Howest studenten die studeren aan de Universiteit van Lissabon. Maar vanaf volgende semester zal die optie er ook zijn voor bijvoorbeeld studenten Digital Arts and Entertainment”, weet de algemeen directeur. Hij is nog maar net terug van de driedaagse koninklijke missie waaraan een 170-koppige delegatie deelnam. Die bestond onder andere uit politici, bedrijfsleiders en 18 academici. Het koningspaar leidde de missie.

Goede match

“We kozen specifiek voor de Universiteit van Lissabon omdat het geen traditionele universiteit is”, verduidelijkt De Geyter. “Ze spelen heel snel in op het werkveld en op nieuwe uitdagingen. Dat is ook wat wij als hogeschool proberen te doen. Er is dus een goede match. In januari komt de rector van de universiteit trouwens naar Kortrijk om de mogelijkheden op vlak van onderzoek te bekijken. Ook daar willen we graag samenwerken.”

Gezellige babbel

Mee op stap gaan met de koninklijke familie heeft natuurlijk zo zijn voordelen. “Alles was echt tot in de perfectie voorbereid. Het grenst echt aan het ongelofelijke. Er waren elke dag verschillende buffetten voorzien en gisteren zat ik nog te lunchen op drie meter van de koning. Bovendien gaan er heel veel interessante mensen mee met zo’n delegatie, dat maakt de uren naast de officiële momenten ook heel boeiend.” Meereizen met het koninklijk paar kan dan ook niet zomaar. “Je moet echt een hele sollicitatieprocedure doorlopen. Een beetje zoals een student die op Erasmus wil”, lacht De Geyter.

En ook een praatje met het koningspaar kon natuurlijk niet uitblijven. “Op het vliegtuig deden ze met iedereen een korte babbel. Met de koningin heb ik het gehad over jongerenradio Quindo. Een project van Howest en Stad Kortrijk voor kwetsbare jongeren. Ze kwam het een aantal jaar geleden bezoeken en had er nog goede herinneringen aan. Met de koning praatte ik over Kazachstan. Toen hij nog prins was ben ik naar daar mee geweest op een gelijkaardige missie als die van deze week. Ook hij herinnerde zich dat nog.”

(AN – Foto GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier