Aleydis Waregem en Tielt voortaan onder Vives-vlag

Joris Hindrickx (algemeen directeur Vives), Jean-Marie Noreillie (coördinerend directeur Sint-Paulusschool) en Hilde Van Der Donckt (campusdirecteur) stellen het nieuwe logo voor. © (Foto PNW)
Redactie KW

Vanaf nu gaat Aleydis onder een nieuwe naam door het leven. De verpleegkundeschool heet voortaan Vives HBO5 verpleegkunde Waregem-Tielt. “Hoewel de school niet opgaat in Vives, is het een hele eer dat ze onze naam wil dragen”, klinkt het bij de hogeschooldirectie.

Het is ondertussen 60 jaar geleden dat Aleydis het levenslicht zag. Ooit begonnen als een lokaal initiatief van de Zusters van het Geloof, is de onderwijsinstelling uitgegroeid tot een begrip in Waregem, Tielt en omstreken. “Doorheen de jaren zijn onderwijs en verpleegkunde echter onherkenbaar veranderd. Vernieuwen is cruciaal, en daarom laten we de naam ‘Aleydis’ nu achter. Maar het engagement van de zusters voor onderwijs en zorg blijven we hoog in het vaandel dragen”, vertelt coördinerend directeur Hilde Van Der Donckt.

Graduaatsopleiding

De verpleegkundeschool is qua onderwijs een buitenbeentje. Aleydis situeerde zich jarenlang tussen secundair en hoger onderwijs. Juridisch is de onderwijsinstelling onderdeel van de Sint-Paulusschool, maar sinds 2014 werkt de school nauw samen met de Vives-hogeschool. Terwijl Vives een bacheloropleiding verpleegkunde – het vroegere A1 – aanbiedt, staat Aleydis in voor de graduaatsopleiding. “Deze naamsverandering maakt duidelijk dat we geen einzelgänger zijn. We maken deel uit van een dynamische en toekomstgerichte onderwijsgroep”, aldus Hilde Van Der Donckt.

Ook Vives-directeur Joris Hindrickx toont zich een tevreden man. “Er komt geen inkanteling van Aleydis in onze hogeschool, maar toch koos de directie ervoor om onze naam te dragen. Dat streelt ons ego. Het is fijn om te merken dat de verpleegkundeschool onder onze vlag wil varen”, vertelt hij. “We zijn ook blij dat we op deze manier onze aanwezigheid in Waregem kunnen versterken. We kunnen hier een sterke hub tussen Kortrijk en Gent creëren.”

Participatie

Tijdens de voorstelling van de nieuwe naam en het logo kwam coördinerend directeur Jean-Marie Noreillie nog eens terug op scholenhervorming die gaande is. Bijna een jaar ontstond er controverse bij Campus Hemelvaart van de Sint-Paulusschool toen de plannen voorgesteld werden. De leerlingen, leerkrachten en ouders hadden het over een gebrek aan inspraak en pikten het niet dat Hemelvaart op termijn geen Latijn en Grieks meer zou mogen geven. De school diende een klacht in, maar de raad van bestuur plooide en startte nieuw overleg op.

“Na 20 jaar gaan we nu met de 6 campussen op een heel andere manier samenwerken. De modernisering van het secundair onderwijs bood een kans om werk te maken van één grote school. Zoiets is intensief, niet altijd even makkelijk. Maar ondertussen werk het, we vinden elkaar binnen het overleg. Er is sprake van participatie met alle betrokken partijen”, aldus de coördinerend directeur. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier