Agribex lauwert Kortrijkse studenten met idee om landbouw klimaatneutraler te maken

Met het project CollAgro winnen studenten Ecotechnologie van de Vives Hogeschool Kortrijk een prijs voor het beste idee om de landbouw klimaatneutraler te maken. © GF
Redactie KW

Met het project CollAgro winnen studenten Ecotechnologie van de Vives Hogeschool Kortrijk een prijs voor het beste idee om de landbouw klimaatneutraler te maken.

Het concept is gesteund op het uitwisselen van afvalstromen, bijproducten en technische middelen en installaties tussen verschillende lokale landbouwbedrijven. De prijsuitreiking vond plaats op de landbouwbeurs Agribex. Vooral varkens- en pluimveebedrijven kunnen voordeel halen uit die manier van samenwerken, omdat ze hun afvalstromen grotendeels lokaal en regionaal kunnen valoriseren.

Bovendien is het idee ook gekoppeld aan de akkerbouw, waarbij landbouwers via samenwerking hun bodemgebruik kunnen alterneren, wat een antwoord biedt op het probleem van (voor de bodem uitputtende) monoculturen. Bij CollAgro kunnen investeringen ook gedeeld worden, zoals bijvoorbeeld biogasinstallaties.

Het winnende project past perfect in de evolutie naar een circulaire economie, zegt Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). “Afvalstromen, zoals voedselverliezen, oogstresten en mest, worden in de toekomst de grondstoffen voor nieuwe processen”, verduidelijkt ze.

“Om de doelstellingen van het nieuwe klimaatakkoord te halen, zullen alle sectoren bijkomende inspanningen moeten leveren, ook de landbouwsector. Deze studenten tonen dat van de klimaatdoelstellingen een positief verhaal kan gemaakt worden.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier