15.602 veiligheids- en hygiënepakketten voor Vlaamse jeugdverenigingen

V.l.n.r. zien we schepen Bert Herrewyn, Lennert Verhaeghe (Chiro), Fréderique Loones (Ambrassade), Manon Vanhee (KSA West) en Peggy Gesquiere (Kortrijk Xpo). © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Vanaf donderdag 25 juni kunnen jeugdverenigingen en speelpleinwerkingen uit Zuid-West-Vlaanderen een hygiëne- en veiligheidspakket afhalen in Kortrijk Xpo. In Vlaanderen worden zo 15.602 pakketten verdeeld.

Stad Kortrijk neemt de logistieke organisatie op zich voor het verdelen van 1.983 hygiënepakketten voor meer dan 450 jeugdverenigingen en speelpleinwerkingen uit regio Zuid-West-Vlaanderen. Dat is in samenwerking met de Vlaamse overheid en het Vlaams expertisecentrum voor jeugdwerk De Ambrassade. Kortrijk Xpo stelt daarvoor gratis ruimte ter beschikking. “Er kan met de auto binnengereden worden en via een drive-insysteem worden de artikelen contactloos opgehaald”, vertelt Peggy Gesquiere van Kortrijk Xpo.

KSA Noordzeegouw en KSA West staan in voor de coördinatie van het ophalen en de vrijwilligers die dit ter plaatse mogelijk maken. In onze provincie is er ook nog een afhaalpunt in Brugge.

Ontlasting van de lokale besturen

“Stad Kortrijk was al van plan om te investeren in groepsaankopen van veiligheids- en hygiënemateriaal voor de jeugdwerkingen”, vertelt schepen van Kinderen en Jongeren Bert Herrewyn (SP.A). “Omdat Vlaams Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) samen met het Vlaams expertisecentrum voor jeugdwerk De Ambrassade met een voorstel kwam, zorgde dit voor een ontlasting van de lokale besturen.”

Stad Kortrijk zorgt naast de logistieke organisatie van de pakkettenverdeling voor nog meer ondersteuning. “De toelage voor jeugdbewegingen wordt uitbetaald voor een volledige jaarwerking en we houden er geen rekening mee dat er de laatste weken geen werking geweest is. Dit zorgt dus voor een extra toelage, want jeugdverenigingen hebben ook nog extra kosten.”

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=XFmn6RnVUCQ

Volgens Fréderique Loones van De Ambrassade worden in heel Vlaanderen 15.602 pakketten verdeeld. “We kregen aanvankelijk 10.000 pakketten van Colruyt, maar deze waren op twee uur tijd allemaal gereserveerd. Daarom vroegen we aan minister Dalle om bijkomende middelen. In Vlaanderen zijn er deze zomer 23.600 dagactiviteiten of kampen en zijn er daarvoor 96.000 vrijwilligers actief.”

In cijfers

In een pakket voor een bubbel van 50 personen gedurende 10 dagen zitten 50 beschermende mondmaskers, 5 flessen vloeibare zeep, 1 liter handontsmettingsgel, 3 dozen zakdoekjes, 3 sprays met allesreiniger, 2 x 275 meter papier op rol en een grote fles allesreiniger. In totaal gaat het in Kortrijk alleen al over 65 palletten met producten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier