11-jarige Charles-Henri draait plaatjes op Beatrun

Medeorganisator Xavier Lefevere, Charles-Henri Vynckier en Andreas De Zutter van dj-formatie Alpha Party zijn klaar voor de Stas Beatrun. © PNW
Redactie KW

Menig Waregemnaar weet het ondertussen: het eerste weekend van december staat gelijk aan de Stas Beatrun. Al voor de vijfde keer zullen duizenden lopers de stad doorkruisen, onderweg aangemoedigd door 15 dj’s. Een van hen, Charles-Henri Vynckier, is amper 11 jaar. “Een opkomend talent, noteer dat maar”, klink het bij de organisatie.

Door Pieterjan Neirynck

Net als de vorige jaren lijkt het er sterk op dat de maximumcapaciteit van 4.000 lopers weer gehaald zal worden. Er zijn wel een aantal wijzigingen bij deze jubileumeditie. “Zo organiseren we dit jaar geen kinderversie van de Beatrun meer op vrijdagavond. We hebben ervoor gekozen om dat budget over te hevelen naar het parcours en de aankleding ervan”, vertelt medeorganisator Xavier Lefevere van Club d’Amitié. Dat parcours gaat als volgt: onmiddellijk na de start in Waregem Expo gaat het langs het Regenboogstadion en vervolgens richting het station. “Daarna doen de lopers zowel de Sint-Paulusschool campus College als campus Hemelvaart aan, met daartussen een passage over de Markt. Ook het Pand en de Zuidboulevard komen nog aan bod”, gaat Xavier verder.

Dj-lessen gevolgd

Onderweg komen de lopers, die zoals altijd kunnen kiezen tussen een afstand van vijf of tien kilometer, maar liefst 15 dj’s tegen. Daarnaast staan er nog eens negen dj’s in voor de afterparty: Lièven, Mr B, Char Lee, Les Truttes, Djotty, Alpha Party, Violinvasion, Turbo en de Callboys. Onder alle dj’s langs het parcours zit dus ook de elfjarige Charles-Henri Vynckier. De jonge dj krijgt een plekje op de speelplaats van Hemelvaart, straf voor iemand die zelf nog in het lager onderwijs school loopt.

Het is Andreas De Zutter van dj-formatie Alpha Party die het jonge talent opmerkte. “Ik leerde Charles-Henri kennen via zijn papa. Dat is Mathieu Vynckier, de uitbater van café Stradivarius in Kortrijk”, zegt Andreas. “We zijn ondertussen vrienden en zo ben ik dj-lessen beginnen geven aan Charles-Henri. Ik gids hem in de technische kant van het verhaal, zoals hoe je de muziektempo’s vlot in elkaar laat overvloeien. Charles-Henri doet het nu al goed, maar als hij blijft oefenen, kan hij zeker écht talentvol worden.”

Indoorfestival

De jonge dj heeft zelf ook begrepen dat het belangrijk is om de juiste namen in het oog te houden. “Ik ben een grote fan van Dimitri Vegas & Like Mike”, zegt Charles-Henri meteen. “Ik heb een concert van hen in het Sportpaleis gezien en ik vond dat indrukwekkend. Het is toffe muziek en ze zijn voor mij grote voorbeelden.” Ondertussen heeft Charles-Henri, die als dj-naam CH-VY koos, al plaatjes mogen draaien op de Kortrijkse Sinksenfeesten.

In aanloop naar de Beatrun is er wel wat gezonde spanning. “Het is speciaal dat ik hier dj mag zijn terwijl de mensen voorbijlopen. Ik oefen normaal twee of drie keer per week, maar nu zal het wel vijf keer zijn”, zegt Charles-Henri, die gerustgesteld wordt door Andreas. “Ik kom bijna elk jaar draaien en de Beatrun staat altijd garant voor ambiance. Na de loop zijn alle beentjes opgewarmd om te dansen tijdens de afterparty, die bijna een indoorfestival is. Ik zou de Beatrun eigenlijk de wintereditie van Hype-O-Dream durven noemen”, lacht Andreas.

“Onze organisatie krijgt soms het verwijt dat de Beatrun te duur is”, pikt Xavier Lefevere in. Maar je betaalt voor de loop én de afterparty. We begrijpen dat sommige mensen alleen willen lopen, maar het is financieel onhaalbaar om dat afzonderlijk aan te bieden. Bovendien gaat een deel van de opbrengst naar Somival.”

Halloween?

“Ik wil dit moment ook nog even aangrijpen om al onze medewerkers te bedanken. Vooral de 18 dj’s langs het parcours, die toch wel een kleine drie uur buiten staan en het beste van zichzelf geven”, stelt Xavier. “Ook het stadsbestuur en politiezone Mira verdienen een woordje van dank. Het is absoluut niet evident om bijna de hele stad auto- en verkeersvrij te maken. Zij leveren echt fantastisch werk voor ons”, aldus de organisator.

Xavier hoopt dan ook dat de Beatrun een begrip blijft in Waregem. “We hebben nog heel wat toekomstplannen. Ermee stoppen doen we zeker niet. Wel willen we nog eens iets veranderen aan het concept. We denken bijvoorbeeld aan een wandeltocht rond Halloween, maar dat is nog lang niet zeker. Mijn wildste droom blijft echter een zomereditie van de Beatrun. Alleen is het dan langer licht en niet eenvoudig om een sfeervol parcours te creëren. In de winter lukt dat nog altijd beter.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier