Omstreden nucleair transport doorkruist ook onze provincie

© BELGA
Redactie KW

VIDEO UPDATE – De trein met hoogradioactief materiaal die vandaag van Borssele (Nederland) naar La Hague (Frankrijk) reed, heeft zonder problemen onze provincie doorkruist. De trein reed via Waregem, Kortrijk en Moeskroen richting Frankrijk.

Greenpeace voerde vanmorgen actie tegen het transport in Borssele zelf en in België in de buurt van Essen. In onze provincie waren er geen acties of blokkades voorzien. De stadsbesturen van Kortrijk en Waregem hebben zich ook niet tegen het transport verzet. De burgemeester van Gent deed dat wel.

De inhoud van het transport is gevaarlijk, maar de verpakking is bestand tegen ongevallen. Alle maatregelen werden genomen zodat het risico verwaarloosbaar is,” zegt woordvoerster

Karina De Beule van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). De Beule bevestigt dat er hoogradioactief materiaal wordt vervoerd, maar vindt het spijtig “dat mensen nodeloos ongerust worden gemaakt”. Het FANC heeft dinsdag de straling van het transport gemeten toen het België is binnengekomen. “De waarden lagen ruim onder wat is toegestaan. Gedurende een uur op minder dan twee meter van de trein staan, betekent een blootstelling aan 50 microsievert. Wie van Brussel naar New York vliegt, wordt ongeveer aan dezelfde hoeveelheid blootgesteld”, zegt De Beule.

(BS/Belga)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen. Of klikhier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.