Ode aan moeder op De Verschijningen in Merkem

Redactie KW

Elk jaar op Moederdag komen bekende vrouwen in wat ‘De Verschijningen’ wordt genoemd, een zelfgeschreven tekst over moeder voorlezen op de Boot in Merkem.

Dit jaar waren dat de politici Meryame Kitir en Meyrem Almaci, de actrice Marleen Merckx en presentatrice Roos Vanacker. Elk hebben ze een eigen kijk op hun unieke band met hun moeder. Soms is het heel persoonlijk maar vaak ook herkenbaar. “Ik deed natuurlijk alles wat niet mocht”, zegt Marleen Merckx.” Mijn broers en zussen waren braver en hielden zich streng aan haar regels. Maar ik freakte altijd en kwam altijd te laat thuis. Ik heb veel ruzie gemaakt met mijn moeder”. Roos Vanacker, tv- presentatrice schreef zes bladzijden neer. “Het is veel te lang. Alles over het moederschap, waarom ik geen kinderen heb. Het feit dat mijn mama iets heeft tegen het feit dat ik rook. Je gaat mij beter leren kennen door mijn tekst.

Oerkracht

Meyrami Kitir, ford-arbeidster en politica verloor haar moeder toen ze twee was.”Ik heb haar niet gekend maar toch heeft ze mij veel bijgeleerd. De conclusie van het verhaal is dat niemand je moeder kan vervangen”. Groenparlementslid Meyrem Almaci is de dochter van een Turkse moeder die elf kinderen kreeg. “Ik ben zelf geboren op zolder in ‘t huis van ‘t Kalf”, zegt ze. “Twee jaar nadat mijn moeder naar België was geëmigreerd. Ze had het ook zo vaak gedaan en ze vertrouwde die dokters niet. Ze is voor mij die madam vol zelfvertrouwen, vol oerkracht voor haar kinderen”.

Stéphanie De Maesschalk uit Stavele won de schijfwedstrijd met als beginzin: Zelden zijn moeders zo aanwezig als zij die afwezig zijn. Guido Belcanto was met zijn felgesmaakte levensliederen de muzikale gast bij deze frisse verschijningen.

(K.V./A.D.)

Meer vanavond op Focus & WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier