OCMW Oostende: “Onze fraudebestrijding werkt goed”

Redactie KW

Het OCMW heeft sinds maart 2012 een fraudetraject en dat werkt heel goed, vinden OCMW-voorzitter Vanessa Vens en ondervoorzitters Raymonde Declercq en Danick Minne. Wel wordt geprobeerd om de maatschappelijk werkers vanaf volgend jaar met administratieve krachten te ondersteunen.

Van januari tot en met november 2013 werden bij het Oostendse OCMW 388 steunvragen geweigerd en 44 geschorst omwille van misbruiken of onterecht gebruik. Daarnaast liepen 24 fraudetrajecten, dat is een speciale procedure waarbij onderzocht wordt of er fraude in het spel is, waarvan er in 17 gevallen fraude werd vastgesteld.

“We maken ook afspraken met de arbeidsinspectie rond zwartwerk en er is een maandelijks overleg met de diensten wonen en burgerzaken en de politie. We werken ook samen met de dienst vreemdelingenzaken en de VDAB”, aldus voorzitter Vanessa Vens. “Een pijnpunt is wel dat onze maatschappelijk werkers geen gerechtelijke bevoegdheid hebben. Soms wordt we ook teruggefloten door de arbeidsrechtbank als we steun weigeren of schorsen.”

“Elk van onze maatschappelijk werkers behandelt gemiddeld 70 tot 80 dossiers. Dat is erg veel. We zullen bekijken hoe we de maatschappelijk werkers meer de straat op kunnen sturen door hen te ondersteunen met administratieve medewerkers. Ons fraudetraject werkt goed en efficiënt, maar is uiteraard nog voor verbetering vatbaar. Je leert ook door ervaring”, aldus Vanessa Vens. N-VA had voorgesteld om een aparte antifraudecel op te richten binnen het OCMW, maar volgens de meerderheid is het fraudetraject, waarbij de controletaak over alle maatschappelijk werkers wordt gespreid, een beter alternatief.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

OCMW Oostende:

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier