Norbert Béthune:”Ik wist van het misbruik van Vangheluwe.”

Redactie KW

Norbert Béthune uit Tielt is al 7 jaar op de hoogte van het misbruik van bisschop Vangheluwe. De geschorste priester wilde – naar eigen zeggen -destijds kardinaal Danneels inlichten, maar die wilde nooit naar zijn klachten luisteren.

Norbert Béthune: “De zaak waar het vandaag over gaat, daar wist ik van. Toen het bekend werd, zei ik tegen m’n vrouw: dat zal daar over gaan, en het is ook zo. Ik weet niet of anderen hier ook van wisten binnen de kerk, maar ik kan alleen zeggen dat ik daar weet van had.”

Danneels woest

Béthune legde indertijd een zwartboek aan van seksueel misbruik binnen de kerk, vanuit de werkgroep Mensenrechten in de Kerk. Met slachtoffers en ouders trok hij ooit naar oud-kardinaal Danneels, maar daar werden ze niet ontvangen. “We zijn daar toen manu militaru binnengedrongen, ik zie hem daar nog zitten, de man was woest. Maar ik heb hem nooit, nooit weten luisteren, laat staan excuses uitspreken voor de slachtoffers.”

Geschorst

Béthune werd in 1992 uit zijn priesterambt gezet omdat hij openlijk met een vrouw samenleeft. Hij is juridisch en officieel nog priester, maar door zijn schorsing verliest hij alle financiële voordelen.

(MD/BS)

Meer hierover in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00. Focus-WTV: nieuws van hier!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.