Nog geen camera’s in Kortrijks stadscentrum

Redactie KW

De nieuwe LED-TV-Wall van de politiezone Vlas in Kortrijk mag dan wel mooi ogen, momenteel is nog geen beeld van het Kortrijkse stadscentrum te bekijken. Alle politieke partijen zijn het eens over het principe van camerabewaking, maar waar en op welke manier zorgt voor discussie. Toch maakt de korpschef zich sterk dat de camera’s in het stadscentrum er zeker volgend jaar komen.

Enkele jaren geleden pakte Kortrijk groots uit met de camerabewaking hier op het Schouwburgplein. Maar intussen werken de camera’s niet meer. “Die zijn indertijd daar geplaatst zonder veel voorafgaand studiewerk. Het technisch aspect bleek achteraf niet zo goed. Die deden het wel maar niet dat ze echt bruikbaar materiaal opleverden. Bij sneeuw, mist en regen waren de beelden nauwelijks bruikbaar”, zegt

Korpschef Stefaan Eeckhout

Niet voor alle overlastvormen geschikt

Om nu meer doordacht te werk te gaan zijn er stuurgroepen en stelt het schepencollege deze maand nog een technisch studiebureau aan. Volgens het expertisecentrum maatschappelijke veiligheid van de Katho zijn camera’s in elk geval nuttig. “Uit onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk en uit Nederland blijkt dat eens er camera’s hangen ze toch voor een verhoging van de opheldering zorgen”, zegt Evelien De Pauw van het Expertisecentrum Maatschappelijke Veiligheid Katho. Toch is camerabewaking volgens het expertisecentrum van de Katho ook niet voor alle delicten geschikt. “Uit een Nederlandse studie van collega’s uit Leeuwarden blikt eigenlijk dat dit niet werkt voor overlast in de uitgaansbuurt. Je moet dan denken aan wildplassen, lawaaioverlast en kleine vechtpartijen. Men verstopt zich en doet bijvoorbeeld een pet aan”. Bij diefstal en inbraak werkt het wel.

(K.B.)

Meer vanavond op WTV vanaf 18u00

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.