Nieuwjaarsduik op strand Oostende afgelast

Redactie KW

Door het aanhoudende stormweer wordt de traditionele Nieuwjaarsduik van zaterdag 7 januari afgelast. Dat geldt ook voor de Nieuwjaarsrun.

De jaarlijks weerkerende Nieuwjaarsduik, gepland voor morgen 7 januari, wordt verplaatst naar zaterdag 21 januari. De brandweer, alle maritieme veiligheidsdiensten en de stad Oostende beslisten vanmiddag dat de veiligheid van de deelnemers niet gegarandeerd kan worden. De storm die ons land al enkele dagen teistert, lijkt niet voorbij. Morgen wordt aan de kust felle wind (tot windkracht 6 à 7 beaufort) verwacht. Dat resulteert in een onstuimige zee met felle branding en hoge golven. Niemand mag bij die omstandigheden de zee in, laat staan een massa van naar schatting 6000 “nieuwjaarsduikers”.

Veiligheid primeert

Brandweercommandant De Cloedt van Oostende licht de beslissing toe: “De verwachte storm en harde wind zorgen voor te hoge golven, een felle branding en een sterke stroming. Allesbehalve goede omstandigheden om in zee te gaan, zelfs onze redders kunnen niet te water. Op die manier kan de veiligheid van de vele duizenden deelnemers niet gegarandeerd worden. We kunnen het evenement onmogelijk laten doorgaan.” Uitstel is evenwel geen afstel, de stad en de organisatie verplaatsen de Nieuwjaarsduik naar zaterdag 21 januari.

Hetzelfde gebeurt met de Nieuwjaarsrun, gepland voor zondag. De felle winden van de voorbije dagen hebben omvangrijke zandophopingen doen ontstaan op het parcours dat uitgetekend was. Die kunnen onmogelijk tijdig geruimd worden, zeker bij nieuwe sterke wind op zaterdag. De veiligheidsdiensten hebben de organisatie dan ook aangeraden om de Nieuwjaarsrun evenzeer met 14 dagen te verplaatsen, naar zondag 22 januari.

Wie zich reeds ingeschreven had voor één van beide evenementen zal ook persoonlijk verwittigd worden over het uitstel. De inschrijving blijft uiteraard gelden voor de nieuwe data: 21 januari (Nieuwjaarsduik) en 22 januari (Nieuwjaarsrun).

Nieuwjaarsduik op strand Oostende afgelast

Bekijk hier de reportage

(RL/FV/AD)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.